Hiidenkiertäjät viidenneksi 25mannassa

14.10.2013


Hiki palasi menestyskantaan myös syksyn suurviestissä. Tulospalveluongelmien vuoksi viralliset tulokset tosin antavat yhä odottaa itseään.

Syksyn perinteinen suunnistuksen suurviesti, 25mannakavlen, kilpailtiin lauantaina 40:nnen kerran Tukholman lähistöllä. Epävirallinen seurajoukkueiden MM-kilpailu keräsi juhlavuotenaan myös ennätysosanoton, lähes 400 joukkuetta. Tavanomaista 25mannaa selkeästi vaativampi kisa ratkesi käytännössä vasta ankkuriosuuden viimeisillä rasteilla, kun upsalalainen OK Linne kiri kisan voittoon.

Hiidenkiertäjät oli Tiomilan ja Jukolan viestiin tapaan jälleen toiseksi paras suomalainen seurajoukkue. Hiki oli koko kisan ajan kärkikymmenikön taisteluissa mukana ja nousi Julia Novikovan ankkuroimana lopulta viidenneksi. Suomalaisista edelle ehti vain Tampereen Pyrintö, joka sijoittui neljänneksi.

Hikin kakkosjoukkue oli pitkään mukana taistelussa 50 parhaan joukkoon. Lopullisesti mahdollisuus sinne katkesi ankkurisosuudella, kun Essi Kangasaho väänsi nilkkansa turvoksiin ja mustaksi keskeytyskuntoon, vaikka Essi yrittikin sinnitellä maastosta ilman apuja pois.

Hiidenkiertäjän 25osuuksisen viestin alku sujui käsikirjoituksen mukaisesti.  Italiasta ja Sveitsistä maailmancupista Ruotsiin saapunut Leonid Novikov osoitti maailmanmestarin olevan kovassa kunnossa. Vaativassa maastossa ja kovien vastustajien tuoma paine ei hikikäistä haitannut. Novikov karkasi vastustamattomasti viimeisen parin kilometrin aikana muilta ja tuli ensimmäiseen vaihtoon puolen minuutin johdossa. 

  • Pari viikkoa kovaa harjoittelua on tehnyt hyvää. Olen nyt todella hyvässä kunnossa, suunnistus sujuu myös, kuittasi avausosuuden ykkönen Leonid Novikov vaatimattomasti.

Anna Närhi lähti toiselle osuudelle, joka tällä kertaa oli määrätty naisten juostavaksi. Kilpailualueen keskellä oli jo hiukan metsittynyt, erittäin vaikeasti suunnistettava paloaukea.

  • Yhdellä rastilla en vain yksinkertaisesti nähnyt lippua ja alussa tuli tehtyä pieni virhe, mutta muuten meni ihan ok, pohti Hikin kahden osuuden jälkeen hyvin kärkikymmenikössä pitänyt Anna Närhi. 

Osuudet kolme- seitsemän tekevät 25-mannasta mielenkiintoisen. Näille osuuksille seurat asettavat aina neljä juoksijaa omille hajonnoilleen . Osuudet on myös määritetty erikseen naisille ja miehille ja joukkueessa pitää olla tietty määrä eri-ikäisiä urheilijoita, joten 25-manna mittaa todella hyvin seurojen tasoa. Pelkästään muutamalla huipulla ei Mannassa pärjätä.

Kerstin Uiboupin, Laura Leijola, Niina Laakso ja Paula Porkka muodostivat Hikin naisnelikon kolmannella osuudella. Nelikko selviytyi hyvin urakastaan. Jenna Tulonen, Josefina Sundman, Matti Viirto ja Timo Hietaoja suunnistivat neljännen joko nuorille tai veteraaneille tarkoitetun osuuden. Vaikka terävin kärki oli päässyt parin osuuden aikana karkaamaan useamman minuutin päähän, Hiki edelleen eteni kärkijoukkojen mukana. Pitkällä viidennellä osuudella Valentin Novikov, Mikko Patana ja Matti Kivelä sekä erään parhaista osuusajoista juossut Lauri Sild paransivat seuran sijoitusta, vaikka nelkosta viimeisnä vaihtoon tulleen Matti Kivelän suunnistus ei ollutkaan ihan irtonaisimmillaan. pari minuuttia Hiki joutui antamaan turhaa löysää kärjelle.

  • En vain saanut yksinkertaisesti tästä kartasta rytmiä kiinni. Varsinaisia virheitä ei tullut, mutta ykkösvälin tiheiköissä en löytänyt kaipaamani polkua ja siinä jäin varmasti vauhdissa muille. Ja lopun paloaukella en vain uskaltanut tarpeeksi painaa vauhdilla. Toisaalta se olisi voinut kyllä tuoda sitten virheitäkin, kuivaili Matti Kivelä maaston vaikeutta.

Kuudes osuus kulki Hiidenkiertäjillä vahvojen veteraanien voimin. Manne Suominen, Marko Loukkalahti, Tuomas Tala ja Petri Noponen pitivät edelleen Hikin kymppikärjessä mukana. Viimeisen hajontaosuuden rynnistyksen kärkipään taistohin hoitivat Hiidenkiertäjistä Tomi Närvä, Perttu Sorsa sekä kovaa vauhtia paluuta maajoukkuetehtäviin loukkaantumistensa jälkeen tekevät Olli-Pekka Koistinen ja Oskari Liukkonen. Varsinkin viimeisenä nelikosta maastoon lähteneen Liukkosen tossu oli Tukholman metsissä syönnillään.

Osuus 23 oli tarkoitettu joukkueen nuoremmille tai veteraaneille. Ikänsä puolesta Hikin Juuso Viskari saa juosta samaa osuutta vielä kaksi vuotta. Vaikka vastassa oli monia takavuosien MM-huippuja, ei nuori hikiläinen hätkähtänyt kovaa paikkaansa. Päästyään maastoon kärki viiletti yli kuuden minuutin päässä, mutta vaihdossa ero oli supistunut vain neljään minuuttiin. Toiseksi viimeiselle osuudelle Timo Sild sai hyvät taisteluasemat ja Hiki oli välillä neljännessä sijassa kiinni.

Pari viimeistä osuutta osoittivat maaston vaativuuden ja kisan yllätyksellisyyden. Läpi kisan kärjessä keikkuneet Halden, Linne ja Simone Nigglin ankkuroima Ok Tisaren saivat kukin vuorollaan huomata, että viidenkään minuutin johto juhlaviestissä ei ole turvallinen. Ensi pystyivät Halden ja Linne pudottamaan Tisarenin voittotaistelusta sen sveitsiläishuippujen sorruttua kahdella viimeisellä osuudella aivan poikkeuksellisen suuriin virheisiin. Linnen ja Haldenin odotettiin ratkaisevan jo voiton vasta loppukirissä, mutta muutama rasti ennen maalia kaksikko harhaili yhdessä ja erikseen paloaukean peitteisissä maastoissa. Linne löysi rastin ja karkasi voittoon. Halden kiri toiseksi ja Stura Tuna kolmanneksi ennen tampereen Pyrinnön Venla Niemä, joka kertoi itsekin tehneenä lähes jokaisella rastilla virheitä.

  • Perhoslenkillä oli todella paha kokoontumisrasti, jonne tultiin neljä kertaa eri suunnista. Pari kertaa tulin sellaisesta suunnasta, että rastille ei meinannut millään löytää.  Siinä tuli kyllä useampi minuutti virhettä, joten asetelmat ankkuriosuudelle olisivat voineet olla paremmatkin, tuumasi kahdeksantena Julia Novikovan metsään lähettänyt Timo Sild.

Lopulta viidenneksi Hikin nostanut Julia Novikova oli täysin ihmeissään maaliin tullessaan.

  • Tein pari isoa virhettä vaikeassa maastossa, miten voin olla viidentenä. Missä ihmeessä on Simone, hämmästeli hikiläinen tultuaan sveitsiläisen supernaisen edellä maaliin. Viimeisillä kilometreillä Novikova pystyi löytämään rastit sujuvammin kuin kilpakumppaninsa ja niin Hiki nousi viidenneksi ja toiseksi parhaaksi suomalaisseuraksi.

Hiidenkiertäjien kausi on ollut hyvä suurviesteissä. Tiomilassa viides, Jukolassa kolmas ja nyt taas viides. Joka kerta se on ollut myös toiseksi paras suomalaisseura.

Hikin kakkosjoukkue oli siis pitkään mukana kamppailemassa sijoituksesta 50 parhaan joukkoon. Valitettavaan  keskeytykseen päättyneessä kisassa joukkueessa suunnistivat Tuomo Laine, Anu Uhotoinen, Outi Reitmaa, Saana Orkola, Elina Räty, Pinja Jylänki, Rasmus Toivanen, Eemeli Toivanen, Risto Wessman, Raija Hänninen, Ville Luoma, Jarkko Saarinen, Vilho Loukkalahti, Janne Heikka, Vesa Lahtinen, Tuomas Puputti, Samuli Toivanen, Jukka Hänninen, Erkka Mehtälä, Jaakko Laine, Harri Räty, Kalle Liukkonen, Sohvi Suominen, Tönis Laugesaar ja Essi Kangasaho.

Kisan tuloksien pitäisi ilmestyä sivuille www.25manna.nu. Järjestäjien pahoista ongelmista johtuen tulosten julkistamisajankohtaa ei voida kuitenkaan ilmoittaa.

 

teksti ja kuvat: Peki