Prisma-rastit kisailtiin kesäisissä olosuhteissa

5.5.2016

D21E:n kärkinelikko: Emily Kemp, Aino Mänkärlä, Elli Virta ja Johanna Hulkkonen.
D21E:n kärkinelikko: Emily Kemp, Aino Mänkärlä, Elli Virta ja Johanna Hulkkonen.
Neljä viidestä H21E:n parhaasta: Frederic Tranchand, Jere Pajunen, Aapo Leskinen ja Timo Sild.
Neljä viidestä H21E:n parhaasta: Frederic Tranchand, Jere Pajunen, Aapo Leskinen ja Timo Sild.

Pääsarjat voittivat AngA:n Emily Kemp ja Kooveen Timo Sild.

Prisma-rastit järjestettiin perinteiseen tapaan helatorstaina, tällä kertaa Salon kuntaan kuuluvan Kiskon puolella Pitkälammin kartalla. Osittain samoissa Fiskars Oyj:n maastoissa kilpailtiin viime syksynä R2 SM-viestien merkeissä, joskin kisakeskus oli silloin muutaman kilometrin etelämpänä.

Pääsarjoille ja yli 15-vuotiaille junioreille oli tarjolla keskimatkan kisa, muut pääsivät nauttimaan vauhdikkaasta maastosta pitkillä matkoilla. Kaikkiaan mukana oli pitkälti toistatuhatta suunnistajaa.

Naisten pääsarjan viiden kilometrin radalla nopein oli ajalla 31.52  Angelniemen Ankkurin kanadalaislähtöinen Emily Kemp, joka on juossut vakuuttavasti myös aiemmissa Suomen kisoissa tänä keväänä ja on tällä hetkellä rankilla ykkösenä. Hopea- ja pronssisijoista käytiin sekuntikamppailu, jossa parhaan ajan 33.17 kellotti Aino Mänkärlä Lynxistä. Kolmossijan nappasi OK Trianin Elli Virta kaksi sekuntia Ainoa hitaampana mutta myös kaksi sekuntia neljänneksi tullutta Kooveen Johanna Hulkkosta nopeampana. Kärkikuusikkoon pääsivät myös Eveliina Hirvonen Paimion Rastista ja Karoliina Sundberg Lynxistä.

Emily kertoi nauttineensa nopeakulkuisesta mutta tarkkuutta vaativasta maastosta. Hänen tavoitteensa päivän kisaan oli suunnistaa puhtaasti ja hallitusti, erityisesti rastiympyröiden sisällä. Radan puolivälin jälkeen keskittyminen pääsi kerran herpaantumaan, mikä johti pieneen sivuun ajautumiseen tiheikössä. Virhe jäi kuitenkin pieneksi, ja maalissa odotti ylivoimainen voitto, vaikka sen varmistumista saatiinkin jännittää vielä kauan viimeisten lähtijöiden maaliintuloon asti.


Miesten eliittisarjan ykkössijalle ylsi Kooveen Timo Sild, joka kulutti 6,1 kilometrin rataan aikaa 31.54. Kilpailun ratkaisua saatiin odottaa loppuun asti, sillä sarjan viimeisenä matkaan lähti yksi kisan ennakkosuosikeista, Paimion Rastin Frederic Tranchand. Sarjan alkupuolella startannut Timo sai kuitenkin vahvan alkunsa ansiosta pidettyä muut takanaan. Koovee otti kaksoisvoiton, sillä toiseksi tuli Jani Lakanen ajalla 33.10 ja kolmantena oli Lynxin Aapo Leskinen ajalla 33.32. Seuraavien 15 sekunnin sisään mahtuivat Jere Pajunen Kalevan Rastista, Frederic Tranchand ja Hiidenkiertäjien Matti Kivelä.

Timo kuvaili maastoa lähes samoin sanoin kuin Emily vauhdikkaaksi mutta tarkkaa suunnistusta vaativaksi. Prisma-rastien maastotyyppi ja rata olivat Timon omien sanojen mukaan kuin tehtyjä hänelle. Juoksukin kulki aivan eri tahtiin kuin edellisenä viikonloppuna maailmancupin kisoissa. Vauhti oli sen verran reipasta, että voittosuoritukseen mahtui jopa yksi vajaan puolen minuutin reitinvalintavirhe. Rastilla 9 Timo katsoi, että edessä oleva metsä näytti liian hidaskulkuiselta, ja tiputti rastilta alas tielle. Tiekierto osoittautui kuitenkin hitaammaksi, mutta muuten hyvin sujunut suoritus takasi Timolle tänään ykköspaikan.

Hiidenkiertäjät kiittää kaikkia tapahtumaan osallistuneita onnistuneesta kisapäivästä!