Torstaina sprintattiin Mäntynummessa vauhdikkailla radoilla

26.5.2017

Hiidenkiertäjien PRISMA-rastit on muodostunut jo monen suomalaisen suunnistajan helatorstain perinteeksi. Tänä vuonna poiketaan totutusta konseptista, sillä helatorstaiviikolla Hiidenkiertäjät isännöi maailmancupin 1. kierroksen henkilökohtaiset kilpailut. Niinpä tänä vuonna HiKin kansalliset kilpailut seuraavat maailmancupin ohjelmaa, ja tarjolla on yhden sijasta kolme kisaa: helatorstain PRISMA-sprintti ja viikonlopun kaksipäiväiset PRISMA-rastit.

Sprinttipäivä alkoi jo aamupäivällä Lohjan Mäntynummen ja Perttilän taajama-alueilla, kun maailmancupin osallistujat karsivat joukostaan 40 parasta illan sprinttifinaaliin. Iltapäivän puolella PRISMA-sprintin kuutisensataa osallistujaa pääsi samoille kaduille testaamaan taitojaan ja nopeuttaan ratamestareiden Jarkko Saarisen ja Manne Suomisen laatimilla radoilla. Kilpailualueen korkeuserot olivat vähäiset ja reitit kulkivat pääosin kovalla alustalla, joten suunnistustaitojen salliessa kilpailijoiden oli mahdollista pitää yllä kovaakin vauhtia.

PRISMA-sprintin pääsarjoissa H ja D 21E käytiin yhtä tiukkoja sekuntikamppailuja kuin maailmancupin puolellakin. Naisten kärkikolmikko oli kotimaan terävintä kärkeä tämänhetkisen maajoukkueen ulkopuolelta. 3,2 kilometrin mittaisen radan nopein oli MS Parman Maija Sianoja ajalla 12.57. Ina Westerlund OK77:sta jäi neljä sekuntia ja IF Femmanin Julia Järveläinen kymmenen sekuntia voittajalle. Miesten 3,7 kilometrin mittaisen kisan kärjessä oli kansainvälistä väriä. Kaksoisvoiton ottivat Sveitsin Thomas Curiger ja Simon Dubach. Kolmanneksi tuli MS Parmaa edustava venäläinen Artem Popov. Myös miesten sarjassa kärkikaksikon erotti neljä sekuntia. Popov jäi kahdeksan sekuntia Curigerille.

Sprinttipäivä saatiin viettää mukavan aurinkoisessa säässä. Osa kilpailijoista siirtyi vielä illaksi Lohjan keskustaan seuraamaan ja kannustamaan maailmancupin sprinttifinaaleiden juoksijoita. Illan viilenemisestä huolimatta torilla ja matkan varrella riitti tunnelmaa ja kannustajia jokaiselle finalistille.

Järjestäjien puolesta kiitos osallistujille. Nähdään viikonloppuna PRISMA-rasteilla Lintukiimassa!

Essi Kangasaho