Kilpailuohjeet

PRISMA rastit 9.5.2013 Laakspohja, Lohja

Kilpailuohjeet

Huom! Lopulliset ohjeet kisapäivänä kilpailukeskuksessa

Kilpailun johtaja: Pekka Luoma
Ratamestarit: Petri Forsman (Huippuliiga), Jarkko Saarinen (nuoret ja muut aikuiset) ja Kari Mamia (lapset)
Valvoja: Arto Niemi, RR ja Hannu Pyy (TA), Angelniemen Ankkurit
Tuomarineuvosto:
Puheenjohtaja: Jorma Helin, Rasti Jyry
jäsen: Risto Gustafsson, Rasti  Perniö
jäsen: Tarja Pääkkönen, Karjaan Ura

Kilpailuissa noudatetaan SSL:n kilpailusääntöjä ja näitä järjestäjien ohjeita.

Kartta

Offsetpainettu 5/13, mittakaava 1:10 000, käyräväli 5 m. Kartan koko A4S ja A4. Kartat ovat muovisuojuksessa. Rasti- ja tukireitillä on tulostekartta kokoa A5. Kartan saa lähtöhetkellä lähdöissä 1 ja 2. Lasten sarjojen lähdössä 3, katso erillisohjeet. Mallikartta nähtävissä lähdöissä.

Kartassa erikoismerkki X on kaatunut bajamaja.

Maasto


Tämän vuoden Prisma-rastit ja huippuliiga suunnistetaan maastossa, josta ei ole aikaisempaa suunnistuskarttaa.  Tyypillisen lohjalaisen jyhkeän kallioalueen halkoo moottoritie, mutta silti maasto tarjoaa tarkkuutta vaativia suunnistustehtäviä. Reippaat korkeuserot takaavat riittävän fyysisyyden.  Lisäksi maasto ja radat tarjoavat sopivaa rytmitystä niin vauhdikkaan juoksun kuin tarkan suunnistuksen osalta. Rasteja on paljon lähekkäin, joten tarkkuutta rastikoodien kanssa, ettei tule turhia hylkäyksiä.

Huippuliiga

Huippuliigassa on käytössä GPS-seuranta. Numeroina käytetään numeroliiviä. GPS- ja numeroliivit ovat jaossa lähtöpaikan välittömässä läheisyydessä.

Miesten että naisten sarjassa on kartanvaihto noin puolessa välissä rataa. Kartanvaihto tapahtuu omatoimisesti, niin että kilpailija jättää alkuradan kartan ja ottaa itse ämpäristä uuden kartan. Kartanvaihtorasti on miehitetty.

HUIPPULIIGASSA EI SAA KÄYTTÄÄ NÄYTÖLLISTÄ EMITIA! (Kilpailussa testataan tekniikkaa MM-kilpailua varten. Järjestelmässä näytöllinen emit saattaa reagoida rasteilla niin, että kilpailija saa useita leimauksia. Järjestäjät toivovat kilpailijoiden ymmärtävän tämän ja käyttävän kilpailussa näytöttömiä emitejä. Mikäli kilpailijalla ei näytöllistä emitiä ole, sen saa kilpailun infosta.)

Verryttelyalue on muiden sarjojen tapaan pysäköinnissä jaettavalla verryttely-/opaskartalla.

D 21 E -sarjan ensimmäinen lähtö 10.00 ja H 21 E -sarjan ensimmäinen lähtö 11.26.

Sarjat ja matkat sekä lähdöt:

Sarja

Matka

Lähdöt

H21E

K 5,4

1

D21E

K 4,6

1

H21A

K 6,1

2

H21A2

K 6,2

2

H21C

K 2,7

2

H35

K 5,9

2

H40

K 5,7

2

H45

K 5,3

2

H50

P 6,7

2

H55

P 6,0

2

H60

P 5,6

2

H65

P 5,5

2

H70

P 3,7

2

H75

P 3,7

2

H80

P 3,1

2

H85

P 3,1

2

H20

K 5,6

2

H18

K 5,6

2

H16

K 3,4

2

H15

K 3,4

2

H14

P 2,9

3

H13

P 2,6

3

H12

P 2,2

3

H12 TR

P 2,2

3

H10 RR

P 1,9 /2,8

3

D21A

K 4,6

2

D21C

K 2,7

2

D35

K 4,5

2

D40

K 4,4

2

D45

K 3,9

2

D50

P 4,5

2

D55

P 4,5

2

D60

P 4,4

2

D65

P 3,9

2

D70

P 3,1

2

D75

P 3,1

2

D20

K 4,5

2

D18

K 4,5

2

D16

K 3,0

2

D15

K 3,0

2

D14

P 2,7

3

D13

P 2,4

3

D12

P 2,3

3

D12 TR

P 2,2

3

D10RR

P 1,9 /2,8

3

 
   

Kunto A

5,5

4

Kunto B

3,1

4

 

Viimeinen rasti:
Kilpailussa on kaksi eri viimeistä rastia. Huippuliigalla on oma ja muilla radoilla oma viimeinen rasti. Viimeisillä rasteilla yhteisiä pisteitä RR- ja suorien ratojen kanssa. Kaikissa näissä pisteissä olevissa leimasimissa on sekä RR- että tavallinen koodi, leimaamisen voi suorittaa millä tahansa rastilla olevalla leimasimella.

Viimeisiltä rasteilta on yhtenäinen viitoitus maaliin. Huippuliigalla on oma loppuviitoitus ja muilla radoilla oma loppuviitoitus.

Lähdöt


Lähdön 1 ohjeet:
Sarjat H/D 21E. Huippuliigan lähtö tapahtuu kilpailukeskuksesta. Kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan viisi minuuttia ennen lähtöaikaansa, samalla gps-laite asetetaan kilpailijan yllä olevaan gps-liiviin. Neljä minuuttia ennen lähtöä on saatavilla rastimääritteet ja Emit-tarkistuslipukkeet. Kolme minuuttia ennen lähtöä Emit-kortin nollaus. Emit-kortin nollaus on kilpailijan vastuulla. Kilpailukartta on nähtävillä kaksi minuuttia ennen lähtöä. Minuutti ennen lähtöhetkeä kilpailija siirtyy lähtöportille. Kilpailija saa kartan ja lähtöluvan lähtöhetkellä.

Lähdön 2 ohjeet:
Sarjat H/D 15-85. Matkaa n. 1250 m pyörätietä ja metsää pitkin. Opastus lähtöön on merkitty keltaisella nauhalla. Opastus alkaa opaspaalulta. Lähtöviitoitusta tulee seurata eikä siltä saa poiketa. Kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan viisi minuuttia ennen lähtöaikaansa. Neljä minuuttia ennen lähtöä on Emit-kortin nollaus. Emit-kortin nollaus on kilpailijan vastuulla. Kilpailukartta on nähtävillä kaksi minuuttia ennen lähtöä. Minuuttia ennen lähtöhetkeä kilpailija siirtyy oman karttansa viereen. Kartan saa ottaa lähtöhetkellä. Lähtö suljetaan 15 min. viimeisten lähtöaikojen jälkeen.

Lähdön 3 ohjeet:
Sarjat H/D 14 ja nuoremmat sarjat. Samaan suuntaan kuin lähtö 2:n. 1200m. Opastus lähtöön on merkitty keltaisella nauhalla. Opastus alkaa opaspaalulta.
5 minuuttia ennen lähtöaikaa kilpailija kutsutaan nimellä ohjausasemalle, jossa RR- ja TR-sarjojen kartat ovat näkyvillä ratoineen ja muiden sarjojen karttoihin on piirretty K-piste (ei koko rataa). Ohjausasemalla on opastaja, joka neuvoo tarvittaessa ja ohjaa tutustumaan mallikarttoihin.
4 minuuttia ennen lähtöaikaa nollataan Emit-kortti.
3 minuuttia ennen lähtöaikaa tarkistetaan lähtöaika ja Emit-kortti.
2 minuuttia ennen lähtöaikaa RR-sarjalaisille annetaan kilpailukartta ja heitä opastetaan. TR-sarjalaiset saavat myös oman kilpailukarttansa. Muilla sarjoilla on nähtävillä mallikartta, johon on merkitty K-piste.
1 minuutti ennen lähtöaikaa H/D12-14 -sarjalaiset saavat itse ottaa kilpailukarttansa sarjatunnuksella merkitystä ämpäristä ja katsoa sitä. RR- ja TR-sarjalaiset voivat edelleen tutustua rataansa.
Lähtö tapahtuu K-pisteeltä eli lähtöpaikka on sama kuin lähtökolmio.
Lähtö suljetaan 15 min. viimeisten lähtöaikojen jälkeen.

Rintanumerot

Huippuliigalla on numeroliivi ja muilla sarjoilla rintanumerot itsepalveluna lähdössä. Omat hakaneulat. Rintanumerot kerätään pois maalissa.

Rastireitti- ja tukireittisarjojen erillisohjeet:

Rastireittiradoissa (RR) on karttaan merkitty viitoitus, jonka varrella rastit ovat. Maastoon tämä viitoitus on merkitty yhtenäisellä valkoisella nauhalla. Viitoitukselta saa poiketa. Rastit ovat mallirastin mukaisia ja rastilipuissa on joka sivulla RR1, RR2 jne. tunnukset. Myös leimasinlaudassa on tämä sama tunnus. Rastit on leimattava numerojärjestyksessä.

Tukireittiradan (TR) viitoitus on sama kuin rastireitin viitoitus. Rastit ovat hieman erillään viitoituksesta ja ne on merkitty tavallisin numerotunnuksin. Tarkista rastimääritteistä numerokoodien vastaavuus.

Viimeinen rasti on sama kaikilla kilpailijoilla. Rastilla on useita leimasimia, joissa yhdessä on RR-tunnus ja muissa numerotunnus. Voit leimata millä tahansa viimeisen rastin leimasimista. Viimeiseltä rastilta maaliin johtaa kaikille yhteinen viitoitus, jota on noudatettava. Maaliviivalla suoritetaan vielä maalileimaus. Kustakin virheellisestä tai puuttuvasta leimauksesta RR-sarjalaisen aikaan lisätään 10 minuuttia, eikä suoritusta hylätä. Tukireitillä (TR) virheellinen leimaus johtaa hylkäykseen.

Emit -tarkistuslipukkeet ja rastimääritteet

Rastimääritteet painettu karttoihin, lisäksi lähdöissä irtorastinmääritteet, ei kiinnitystarvikkeita. Lähtökarsinaan kutsutaan 4 minuuttia ennen lähtöaikaa (sarjat H/D15-). Emit-nollaus on 3 min puomilla, Emit numeroita EI tarkisteta. KATSO ERILLINEN OHJE sarjojen H/D10-14 lähtöpaikkajärjestelyistä.

Vuokrakortit:
Lunastetaan INFO:sta. Palauttamattomista korteista laskutamme 70€.

HUOM 1! Lähdössä ei vaihdeta toimimatonta Emit -korttia uuteen. Tarkista korttisi kilpailukeskuksessa 0-leimasimella. Toimimattoman kortin tilalle voit vuokrata uuden INFO:sta.

HUOM 2! SSL:n kilpailusäännöt: "Kilpailijan suoritus hylätään, kun kilpailija on käyttänyt muuta kuin järjestäjälle ilmoitettua elektronista kilpailukorttia..."

Tarkista huolellisesti Emit -numerosi lähtölistoista. Virheelliset tiedot korjattava ennen kisaa sekä IRMA:an että ehdottomasti sähköpostitse timo.kokko@kokkens.fi viimeistään keskiviikkona 8.5. klo 20.00 mennessä. Tämän jälkeen korjaukset kisa-aamuna infon Emit -numeropisteelle.

Emit -numeroita ei tarkisteta lähdössä, joten tuntemattomalla kortilla juoksevat kilpailijat hylätään SSL:n kilpailusääntöjen mukaisesti.

Kielletyt alueet

Kiellettyjä alueita ovat kaikki pihamaat, viljellyt pellot ja karttaan kielletyn alueen merkillä painetut alueet. Kilpailukeskuksessa on ehdottomasti noudatettava kielletyn alueen viitoituksia. Moottoritie pitää ylittää ja alittaa karttaan ja maastoon merkitystä kohdasta. On ehdottoman tärkeää, ettei kukaan mene moottoritielle. Lisäksi lähdön 2 ja 3 vieressä kulkevalle ajotielle meno on kielletty. Tie kulkee kartassa kaakkoluoteissuunnassa.

Muutenkin kilpailijoiden on huomioitava se, että olemme aivan asutuksen vieressä, eli talojen piha-alueet, aidat ja tonttien lähimaastot on syytä jättää rauhaan ja siistiin kuntoon. 

Maali

Kilpailussa on käytössä ONLINE-MAALILEIMAUS MAALILINJALLA! Puuttuva maalileima johtaa hylkäämiseen. Maali suljetaan klo 16.00.

Karttoja ei kerätä pois maalissa. Suunnistuksen lajisääntöjen mukaan kilpailijat eivät saa näyttää kilpailukarttaa ja rataa muille kilpailijoille eikä huoltajille ennen viimeistä lähtöaikaa. Samoin radan näyttäminen esimerkiksi vanhalta kartalta on kielletty. Reilua peliä rasteilla!

Keskeyttäneet:
Ilmoittautuvat maalissa tai juoksevat maaliin normaalisti.

Mallirasti

Kilpailukeskuksessa opaspaalun vieressä.


WC

Kilpailukeskuksessa sekä matkalla lähtöihin 2 ja 3. Lisäksi pysäköintipaikalla on yksi wc viitoituksen alkupäässä.


Pesu

Mäntynummen koululla, jonne matkaa kilpailukeskuksesta noin 1000m. Pesu sijaitsee samassa suunnassa kuin parkkipaikat, jonne pesupaikalta matkaa noin 400m.


Ensiapu

Kilpailukeskuksessa.


Pysäköinti

Pysäköinti tapahtuu liikekeskuksen pysäköintialueella ja sen läheisyydessä. Maksu 2 euroa. Varaa tasaraha! Pysäköinnissä on noudatettava järjestäjien ohjeita ja kadunvarsipysäköinti on kielletty. Kilpailualueelle ajaminen Lempolan asuntoalueen kautta ja pysäköinti katualueilla on ehdottomasti kiellettyä.


Muksula

Kilpailukeskuksessa. Olemme varautuneet muksulassa yli 2-vuotiasiin.


Rastiralli ja Siilisuunnistus

Mahdollisuus kiertää lasten H/D10RR, H/D12TR ja H12 JA D12 kilpailurata lasten kilpailulähdön sulkeuduttua, rastirallin lähtö avoinna 45 min viimeisen lähdön jälkeen. Rastiralli hinta 4€, mahdollinen emit-kortin vuokra 3€, kts. Rastirallin erillisohjeet.


Siilisuunnistus: Mahdollisuus osallistua perheen pienimille tarkoitettuun Siilisuunnistukseen, joka on suunnistusaiheinen tehtävärata kilpailukeskuksessa. Siilisuunnistus on ilmainen.

Katso erillinen lisäohje!


Palkintojenjako

H/D10 RR sarjassa palkitaan kaikki heti tulosten selvittyä. SarjatH/D21E parhaat kutsutaan palkintojenjakoon. Muilla sarjoilla palkinnot haetaan noutopöydästä. palkintojen määrä / sarja ilmenee tulostaululla. Palkintojen jakoon valmis sarja on merkitty tulostaululla.
 

Tulokset nähtävillä tulostaululla kilpailukeskuksessa ja Hiidenkiertäjien kotisivuilla. Kaikki väliajat nähtävillä Hiidenkiertäjien kotisivuilla.

Kuntosuunnistus

Radat 3,1 km helpohko ja 5,5 km vaativa. Kartta 1:10 000, karttojen myynti lähtöpaikalla.

Kuntosuunnistuksen lähtö klo 10-12. Maksu on 8 € / rata + mahdollinen Emit-kortin vuokra 3 €. Karttojen myynti vain edellä mainittuna aikana. Kuntosuunnistuksen ilmoittautuminen ja maksu on n. 700m kilpailukeskuksesta sinistä viitoitusta samaan suuntaan kuin lähdöt 2 ja 3. Ilmoittautumispaikassa sijaitsee myös kuntosuunnistuksen maali. Kuntosuunnistuksen lähtöön / K-pisteelle jatketaan sinistä viitoitusta noin 500m, jossa emitin nollaus. Maaliin saavuttuaan kuntosuunnistaja palaa kilpailukeskukseen samaa reittiä, kuin on tullut kilpailukeskuksesta. Rastimääritteet painettu karttoihin, ei erillisiä määritteitä.

Kuntosuunnistajat eivät saa juosta Prisma-rastien maaliin. Kuntosuunnistukseen osallistutaan omalla vastuulla.

Kuntosuunnistuksen tulokset ja väliajat tulevat HiKin kotisivuille.

Palauttamattomista EMIT korteista peritään 70€.

Muuta:

Kilpailukeskuksessa on kahvila, josta saa makkaraa, sämpylää ja muuta pientä purtavaa.

Seurateltat voi pystyttää kilpailukeskuksen metsäalueille. Keskuksen kentällä teltat estävät tv-kameroiden kuvausnäkyvyyden.

Kilpailua seuraavana tiistaina 14.5.2012 klo 17-18.30 Hiki-rastit. Kuntorasteilla on eri radat kuin Prisma-rasteilla. Matkat: 6 km, 4,2 km, 3,0 km ja 2,5 km sekä rastireitti. Painetut radat.

Hiidenkiertäjien suunnistusmaastot ovat JATKUVASTI kilpailu- ja harjoituskiellossa, koska kaikissa maastoissa on kiellettyjä alueita. Harjoittelu niillä tulee tapahtua johdetusti Lohjan Liikuntakeskuksen / Hiidenkiertäjien kautta. Näin olemme sopineet maanomistajien ja metsästysseurojen kanssa. Toivomme, ettei kukaan yksittäinenkään suunnistaja rikkoisi meidän ja maanomistajien välistä luottamusta menemällä "omin luvin" maastoihin ja mahdollisesti kielletyille alueille. Harjoittelusta tulee sopia etukäteen Hiidenkiertäjien kanssa. Harjoituskarttoja voi hankkia ottamalla yhteyttä: Arvo Paulin p. 044-3039419.