Ratavalvojan lausunto

Pyöräsuunnistuksen SM sprintti ja pitkämatka järjestetään Lohjanharjulla. Puitteet kilpailukeskuksessa ovat erinomaiset - toivottavasti myös radat, sillä kevään kovan kilpailujärjestelyurakan päälle ainakin kilpailijoiden edunvalvojan näkökulmasta ratamestariryhmällä on ollut viimeiset viikot kiireen tuntua eikä pelkästään maaston muutosten ja maanomistajien kanssa.

Lauantain sprintti tarjoaa lähes ihanteellista pyöräsuunnistusmaastoa. Tarjolla on niin nopeaa ulkoilutietä kuin leveämpää ja kapeampaa kangaspolkuakin. Hitaampia teknisiä polkuja on vain pieni osa ja nämä ratamestari on pyrkinyt parhaansa mukaan kaikkein nuorimmilla ja vanhimmilla sarjoilla välttämään. Kartta on Arvo Paulinin tuttua laatutyötä ja uraluokitus vastaa hyvin sitä, mikä etenemisnopeus maastossa on tällä hetkellä. Radat ovat selkeät ja viime vuosina tavaksi tulleet terävät kulmat ja rastiväliviivojen järjettömät ristiin vedot on pyritty minimoimaan. Lopullisia ratatulostuksia en valitettavasti vielä ole saanut käsiini, mutta toivottavasti järjestäjien työmoraali on riittänyt siihen, että rastiväliviivoja ja rastiympyröitä on katkottu huolella, sillä muuten saattaa kilpailijoilta kovassa kiireessä jäädä viivan alta oleellista informaatiota huomaamatta. Sprintin kilpailualue on kohtuullisen suppea, joten vastaantulevaa liikennettä ei voida täysin välttää. Myös muita ulkoilijoita on liikkeellä, joten varsinkin koiran kanssa kulkevia on syytä varoa.

Sunnuntain pitkälle matkalle en voi luvata yhtä miellyttävää pyöräsuunnistuskokemusta. Radat ovat turhan pitkälle syksyyn jääneiden muutosten johdosta monen kompromissin tulosta. Maasto on kuitenkin pääosin hyvin ajettavaa, missä tarjolla on reitinvalinnan mukaan isompaa soratietä tai pienempää teknistä kuusikkopolkua. Toisaalta varsinkin ratojen alkupuolella olevat kallioalueet tarjoavat huonolla kelillä osalle ehkä liiankin haasteellista pohjaa. Toivottavasti sunnuntaina ei sada, siinä tapauksessa tarjolla on aika ajoin melkoista extremeä ja nuorempikin kaarti saattaa lopulta todeta, että jossainhan näitä kisoja on pidettävä.

Ratavalvoja

Ossi Autio

Hyvinkään Rasti