Naiset upeasti 6. Venlojen viestissä Rovaniemellä Napapiiri-Jukolassa

25.8.2021

Hiidenkiertäjien naiset Yulia Novikova, Roosa Hämäläinen, Jenny Patana sekä Annika Rihma iloisissa tunnelmissa loistavasti menneen kilpailun jälkeen. 6. sija on paras hikiläisnoteeraus sitten edellisen Rovaniemellä järjestetyn Jukolan, jolloin Ounasvaaralta irtosi voitto.

Hiidenkiertäjien naisnelikko Yulia Novikova, Roosa Hämäläinen, Jenny Patana ja Annika Rihma onnistuivat loistavasti Napapiiri-Jukolan Venlojen viestissä ollen lopulta 6 toiseksi parhaana suomalaisseurana. Kilpailun voitti ruotsalainen Alfta Ösa OK ennen IFK Göteborgia ja Järla Orienteringia. kilpailun paras suomalaisseura oli Tampereen Pyrintö neljännellä sijalla. Hiidenkiertäjien viesti sujui läpi kilpailun loistavasti kärjessä tai välittömästi kärjen tuntumassa.  Siitä kertoo vaihtosijoitukset 4,1,4 ja 6. 

Lohjalaisjoukkueen viesti sujui loistavasti heti alusta alkaen. Aloittaja Yulia Novikova kirjautti joukkueen "heikoimman" väliaikasijoituksen 12 kilpailun toisessa väliaikapisteessä 3,4 km kohdalla. Siinäkin ero kärkeen oli vain 20 sekuntia. Loppurata sujui venäläisnaiselta loistavasti. Vaihtoon Yulia tuli hienosti neljäntenä 20 sekuntia ensimmäisenä vaihtaneen IFK Göteborgin jälkeen.

Lyhyellä 5,4 km toisella osuudella Roosa Hämäläinen jatkoi viestiä hienosti. Alussa vielä vähän varmistellen ja suunnistus haltuunottaen. Ensimmäiseen väliaikaan toisena neljä sekuntia kärjestä. Radan loppuosassa Roosa kiristi tahtia ja yhtäkkiä hän olikin täysin yksin keulassa. Vasta loppusuoralla tilanne selvisi hikiläisnaiselle ja lähes eufoorisessa tilassa Roosa kasvatti eroa seuraaviin joukkueisiin viimeisillä sadoilla metreillä. Vaihdossa ero toisena vaihtaneeseen Alfta Ösa OK:hon oli jo 1.06 ja kolmanteen Lahden Suunnistajiin 1.40.

Kolmannella yli 9 km pitkällä osuudella Jenny jatkoi siitä miten Yulia ja Roosa olivat viestiä kuljettaneet; suuria virheitä vältellen mutta  riittävällä vauhdilla. Hiidenkiertäjien vaaleat värit hulmusivat kilpailun kärjessä väliaikarastilta toiselle. 5 km kohdilla Jenny sai seuraa takaa tulleista maajoukkuenaisista, kun IFK Göteborg, Alfta Ösa OK sekä Tampereen Pyrintö saivat hikiläisen kiinni. Pieni virhe radan 13. rastilla auttoi Alfta Ösan pientä karkumatkaa osuuden viimeisellä kolmanneksella. Osuuden viimeiset hajontarastit sujuivat kuitenkin Jennyltä sen verran ripeästi että ero vaihdossa kärkeen supistui 36 sekuntiin vaihtosijan ollessa 4. Mahdollisuudet todelliseen jackpottiin ja sijoitukseen mitalipallille oli täysin mahdollista ja omissa käsissä ja jaloissa.

8,5 km ankkuriosuudella Annika Rihma jatkoi loistavia suorituksia. Hän taistelua kilpailun voitosta aina ankkuriosuuden puoleenväliin asti täysin tasapuolisesti muiden kärjessä lähteneiden huippusuunnistajien kanssa. Noin puolessa välin ankkuriosuutta Annika leimasi kolmantena vain 20 sekuntia Alfta ÖSA OK perässä. Sitten tapahtui lohjalaisjoukkueen kilpailun suurin suunnistusvirhe. Rastinumero 13 aiheutti Annikalle reilu 2 minuuttia ylimääräistä ajanhukkaa. Hikiläisankkuri kävi tiheikössä olevan pienen kumpareen aivan vieressä mutta ei nähnyt rastia, vaan kartoitti rastin itäpuolella. Tämän seurauksena mitalisijat karkasivat ja takaa-ajavat lähestyivät. Annika onnistui kuitenkin kokoamaan ajatukset ja suorituksen vielä radan loppuosalle ja pitämään sijoituksensa, vaikka takaa tuli noin 10 huippuankkurin letka. Aivan kilpailun lopussa sijoilla 2-5 olleet joukkueet tekivät vielä virheen viimeiselle niin sanotulle suunnistusrastille, jolloin hikiläiset pääsivät vielä lähestymään ryhmää. Aivan ei kuitenkaan hikiläisankkuri saanut näköyhteyttä edellä kulkeneeseen porukkaan. Joka tapauksessa takanatuleva porukka pysyi Hiidenkiertäjien suunnistajan takana, ja loppusijoitus kuudes 4.22 voittajasta. Ilo hikiläisleirissä oli käsinkosketeltavissa, vaikka vähän jossiteltavaakin kilpailusta jäi, niin kuin suunnistuksessa yleensäkin.

Joka tapauksessa Hiidenkiertäjien 6. sija on seuran paras sitten edellisen Rovaniemellä järjestetyn Jukolan Viestin reilun 40 vuoden takaa. Silloin Hiidenkiertäjät onnistuivat Ounasvaaralla suunnistetun 3. osuuksisen Venlojen viestin voittamaan. Ihan ei yhtä hyvään lopputulokseen tällä kertaa päästy mutta lähelle kuitenkin. Jonkinlaisena sensaationa hikiläisten suoritusta voi pitää, kun kilpailun järjestäjätkään eivät antaneet edes GPS-seurantalaitetta lohjalaisjoukkueelle, kuin vasta ankkuriosuudelle. Naiset näyttivät taas kerran ettei heitä kannata jättää ulos kilpoailun menestyskandidaateista. Ensi vuonna taas yllättämään kaikki Mynämäelle Lukkari-Jukolaan.

TULOKSET

GPS-SEURANTA

Kuva & Teksti: Jarkko Saarinen