Ratamestarin mietteitä

Karnaistenkorpi on vaativaa suunnistusmaastoa. Kartalla helpoltakin näyttävä rata vaatii sekä kartanlukutaitoa että hyvää fyysistä kuntoa. Jylhät kanjonit, suuret jyrkänteet ja myrskyjen kaatamat puunrungot lisäävät vaikeusastetta.

Aikuisten radat on pyritty suunnittelemaan keskimatkan normien mukaisesti: rastirikkaita ratoja, jossa rytmiä rikotaan eri pituisilla rastiväleillä. Pisimmät aikuisten radat pääsevät nauttimaan Karnaistenkorven parhaista maastonosista, ja sitä kautta monenlaisista mielenkiintoisista suunnistustehtävistä. Lyhimmillä aikuisten radoilla on valitettavasti suhteessa enemmän tarjolla epämukavaa sekä hankalasti edettävää maastoa. Tästä huolimatta lyhimmille aikuisten radoille riittää mukavia sekä haastavia suunnistustehtäviä. Kaikki radat ylittävät hiekkatien (Suoniementaival), jossa saattaa olla autoliikennettä. Tiellä on liikenteenohjausta / -valvomista, siitä huolimatta kilpailijoiden hyvä olla varuillaan ylittäessään tietä.

Lasten ratojen alueella on runsaasti polkuverkostoa, joka tarjoaa avun rastiväleille mutta saattaa myös sekoittaa ajatuksia. Maanantain koejuoksuissa kuultiin mitä ihmeellisimpiä tarinoita samaistusvirheistä ja vääristä suunnista. Suosittelemme suunnan varmistamista kompassilla välillä jopa kahteen kertaan.

"HUOMIO HUOMIO PERHEITTEN PIENIMMÄT SUUNNISTUSSANKARIT!!!"

Pienimpienkin lasten ratojen reitillä on radan alkupuolella jyrkähkö alamäki, jossa syytä olla varovainen. Siimariin tukeutumalla löytää kyllä ainakin yksi turvallinen reitti alas. (Kyllä siitä pääsee turvallisesti useampaakin reittiä.) Pienimpien lasten rastiväleillä on aina polkuvaihtoehtoja, joita kannattaa suosia. polkujen valinnasta pitää kuitenkin olla huolellinen, sillä alueella on helppo samaistua väärään paikkaan. Rasteväleillä on usein useampiakin hyviä polkuvaihtoehtoja.

Nuorten 13-15 sarjojen radoilla on myös joillakin rastiväleillä mahdollista käyttää polkuja, mutta rastipisteet ovat astetta vaativampia kuin aivan nuoremmilla. Pelkästään polkuja juoksemalla ei rasteja löydä eli tarkkuutta ja huolellista kartanlukua vaaditaan.

Uskomme, että taitavat suunnistajat ikään ja sukupuoleen katsomatta nauttivat haasteista ja aloittelevat suunnistajat saavat rautaisannoksen suunnistuskokemusta.

Tervetuloa suunnistamaan Karnaistenkorpeen

Ratamestarit Jarkko Saarinen & Kari Mamia