Kilpailuohje

Alustavat Kilpailuohjeet 

SM-pyöräsuunnistuksen sprintti ja pitkä matka 9.-10.9.2017 Lohjalla.

Säännöt
Kilpailussa noudatetaan SSL:n lajisääntöjä ja erillisohjeita sekä kilpailun järjestäjän ohjeita. Kypärän käyttö on pakollista. Action-kameraa saa käyttää vain pitkällä matkalla. Oikominen on sallittu.

Kilpailunjohto
Kilpailun johtaja                                      Kari Hara, kjhara1[at]gmail.com, +358405818934
TA                                                           Matti Mäkirinne, SSL
Ratavalvoja                                            Ossi Autio, Hyvinkään Rasti
Ratamestariryhmän johtaja                   Sami Levijoki
Tiedottaja                                               Kaisa Halme, kaisa.j.halme[at]gmail.com, +358408698350
Kutsuvieraat                                          Jari Piirainen
Lähtö                                                     Ville Luoma
Tulospalvelu                                          Timo Harju
                                                              Petteri Patinen

Kuulutus                                                Rami Laitinen

Tuomarineuvosto
Puheenjohtaja                                       Timo Laurila, Jalasjärven Jalas
Jäsen                                                    Heikki Peltonen, Itä-Päijänteen Rasti
Jäsen                                                    Heikki Saarinen, SOC Asikkala

Liikennesäännöt
Kilpailijan on noudatettava yleisiä liikennesääntöjä ja toimitsijan ohjeita liikkuessaan muun liikenteen seassa yleisillä kulkuväylillä. Kohtaavat kilpailijat väistävät toisiaan oikealta. Kilpailijan on kehotuksesta väistettävä takaa tulevaa nopeampaa kanssakilpailijaa. Noudata erityistä varovaisuutta yleisten teiden ylityksissä ja risteysalueilla. Alikulkutunneleissa/silloilla ajetaan oikeaa puolta, paikalla olevien liikenteenohjaajien ohjeita on noudatettava. Kilpailijoiden tulee huomioida, että alueella liikkuu myös runsaasti muita ulkoilijoita.

Kilpailumaasto ja ajourat
Sprintti
Sprinttikilpailu käydään Lohjanharjun harjumaastossa, jossa on tiheä ulkoiluteiden ja polkujen verkosto. Polut ovat pääsääntöisesti erittäin hyviä ja nopeita ajaa, mutta juurakoita toki löytyy jonkun verran. Harjun reunan korkeuserot tuovat oman mausteensa kilpailuun.

Kilpailualue on kapea, joten ratojen laadinnassa vastaantulevaa ajoa ei ole voitu välttää. Tämä kannattaa huomioida ajettaessa kapeilla poluilla. Lisäksi kannattaa huomioida, että alueella liikkuu paljon ulkoilijoita. Alueen länsiosassa on tonttialueita, joille meno on ehdottomasti kielletty. Kilpailualueen itäreunassa kulkeva Vt 25 on myös kiellettyä aluetta. Tien länsipuolella kulkevan pyörätien käyttö on sallittua.

Sprintin radat tarjoavat vauhdikasta suunnistusta polkurikkaassa maastossa. Tässä maastossa menestyksen avain on oikean vauhdin löytäminen maaston tarjoamiin suunnistustehtäviin nähden.

Pitkä matka
Pitkän matkan kilpailu käydään tänä vuonna monipuolisessa ja haastavassa pyöräsuunnistusmaastossa. Kaikkien ratojen alkuosat ovat ajoteknisesti ja samalla myös suunnistusteknisesti vaativia, pitkät radat kiertävät vaativaa aluetta pisimpään. Vaativa alue on tunnettua "MTB Lohja" pyöräryhmän ajoaluetta ja tunnetusti ryhmä ajaa yleensä teknisesti vaativia ja hienoja reittejä. Maaston kapeuden takia radat on jouduttu laatimaan niin, ettei vastaantulevaa ajoa ole voitu välttää. Eli ajettaessa kapeita "singletrackejä" vastaan voi tulla muitakin, joten varovaisuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Anna takaa tuleville tietä, jos sitä pyydetään! Suunnistustehtävän yksinkertaistaminen tulee olemaan avainasemassa ratojen alkupuoliskon nopeaan selvittämiseen. Radat helpottuvat loppua kohden, tosin ajovauhti kasvaa alustan helpottuessa. Tänä vuonna tuskin kukaan tulee vahingossa saavuttamaan menestystä.

Maastossa ei ole juoma- eikä ensiapurastia (junaradan ylitys on miehitetty)!

Kielletyt alueet
Pihapiirien lisäksi karttaan on merkitty kielletyn alueen tai kielletyn kulku-uran merkillä alueita, joita kilpailija ei saa käyttää. Tonttialueen läpikulkevia uria saa käyttää. Kielletyillä alueilla liikkuneet kilpailijat hylätään. Vt 25 käyttö on kielletty. Tien länsipuolella menevää pyörätietä saa käyttää. Vt 25:n alitus on sallittu karttaan merkittyjen kahden alikulkutunnelin kautta. Golfkentän alueelle meno on ehdottomasti kielletty! Alue on merkitty kielletyn alueen merkinnällä kisakarttoihin. Junaradan ylitys on sallittu vain merkitystä ylityspaikasta. Sunnuntaina kaikkien sarjojen radat ylittävät paikallistien. Noudattakaa varovaisuutta tien ylityksessä.

Kartta
Pyöräsuunnistuksen tulostekartta 9/2017, kartoittaja Arvo Paulin, tulostus MapLine.

Lauantaina sprintissä kartan mittakaava on 1:7500 kaikissa sarjoissa, käyräväli 5m, koko A4. Kartankääntö sarjoissa D/H21.

Sunnuntaina pitkällä matkalla on sarjoissa D65, D70, D/H75 kartta 1:10000, käyräväli 5m, koko A3 ja muissa sarjoissa 1:12500, käyräväli 5m koko A3. Kartankääntö/vaihto sarjoissa D21, H21, H20, H17, H35, H40 ja H45. Rastinumerointi uudella karttalehdellä jatkuu vanhan karttalehden numerosta.

Kevään ja kesän aikana kartta on päivitetty uusilla metsään syntyneillä metsätraktorin ajourilla. Kartan ja maaston kulkunopeuden yhtenevyys on vielä tarkastettu ja samalla on pyritty saamaan uramerkintöjen ja maaston yhteneväisyys mahdollisimman tarkaksi. Kielletyt alueet ja reitit sekä etenemiseen vaikuttavat esteet on merkitty karttaan.

Rastikoodit ovat tulostettu karttaan rastinumeroiden perään.

Sarjoissa, joissa on kartanvaihto, kartat jaetaan lähdössä toisiinsa nidottuina.

Rastit ja leimaus
Mallirasti on nähtävillä kilpailukeskuksessa, jossa voi tarkastaa EmiTag-kortin toimivuuden. EmiTag-kortin toimivuudesta vastaa kilpailija. Mikäli kortti ei toimi, vuokrakortin saa Infosta.

Leimausjärjestelmä
Kilpailussa käytetään EmiTag-leimausjärjestelmää. Kilpailijalle, joka ei ole ilmoittanut kilpailukorttinsa numeroa, varataan vuokrakortti. Vuokrakortin saa Infosta ja siitä veloitetaan 10 €/päivä. Kilpailukortin numeron muutoksesta perimme 5 € ja palauttamattomasta vuokrakortista peritään 100 €:n maksu (käteismaksut).

Emit-numeron tarkastus
Tarkista lähtöluettelosta, että EmiTag-korttisi numero on oikein. Virheellinen EmiTag-numero on vaihdettava infossa ennen lähtöpaikalle siirtymistä. EmiTag-numeron tarkistaminen on kilpailijan omalla vastuulla, väärällä EmiTag-kortilla maaliin leimauksesta seuraa suorituksen hylkäys.

Rastit
Kaikki rastit ovat sijoitettu ajouran viereen. EmiTag-leimasinlaite on kiinnitetty 120 -130 cm korkeaan puutolppaan, rastilippu on leimasimen alapuolella. Rastikoodit ovat merkittynä leimauslaitteeseen sekä molempiin suuntiin ajouralla rastitolpan kylkiin. Älä kaada leimasintolppia, niihin ei saa nojata tai muuten ottaa tukea. Leimaus onnistuu leimasinta koskettamatta jopa molemmilta puolilta tolppaa. Kilpailukeskuksen mallirasti vastaa maastossa olevia rasteja, tutustu leimaukseen ja mallirastiin.

Kilpailunumerot
Kaikki kilpailijat käyttävät pyörän ohjaustankoon kiinnitettävää kilpailunumeroa, numerot ja kiinnitystarpeet (nippusiteet) ovat noudettavissa Infosta. Samaa kilpailunumeroa käytetään molempina päivinä. Kilpailunumerot kerätään sunnuntaina maalissa pois. Vain lauantaina kilpailevat palauttavat kilpailunumeron Infoon jo lauantaina. Kadonneesta tai palauttamattomasta kilpailunumerosta veloitetaan 20e.

Vuokrakorttien palautus
Vuokrakortit palautetaan Infoon. Palauttamattomasta kortista peritään 100 € maksu.

Verryttely
Verryttelyyn voi käyttää lähtöviitoituksia ja lähtöalueiden läheisyydessä olevaa tiestöä (rajoitetusti tilaa). Varo muita ja muuta liikennettä! Muista noudattaa liikennesääntöjä.

Lähdöt
Sprintti Ensimmäinen lähtö klo 12.00, D/H21 sarjat klo 13.30 alkaen, matkaa lähtöön ~ 4 km –  viitoitus, TARKASTA VIITOITUKSEN VÄRI OPASPAALULTA, viitoitukselta ei saa poiketa. Lähtöön opastavan kartan saa Infosta.

Pitkä matka Ensimmäinen lähtö klo 10.00, D/H21 sarjat klo 11.18 alkaen, matkaa lähtöön ~ 3.6 km – viitoitus, TARKASTA VIITOITUKSEN VÄRI OPASPAALULTA, viitoitukselta ei saa poiketa. Lähtöön opastavan kartan saa Infosta.

Opaskartat nähtävissä kilpailupäivän aamuna myös opaspaalulla ja kilpailun nettisivuilla!

Huom! Lähdöissä ei ole WC:tä!

Toiminta lähdössä tapahtuu seuraavasti
   – 4 min.   kilpailija kutsutaan lähtöön ja samalla tarkastetaan pyörä sekä varusteet
   – 3 min.   EmiTag-kortin nollaus
   – 2 min.   kilpailija voi tutustua mallikarttaan
   – 1 min.   kilpailija saa ottaa kartan
   – 0 min.   lähtö tapahtuu lähtökellon äänimerkistä

Maali
Viimeiseltä rastilta viitoitus maaliin. Kilpailijan ajaessa maalilinjan yli hänen maaliintuloaikansa kirjautuu automaattisesti. Maaliintulon jälkeen kilpailija siirtyy toimitsijan ohjeiden mukaisesti leimantarkistukseen. Itkumuuri sijaitsee leimantarkistuksen yhteydessä. Maali suljetaan sprintissä noin klo 15:30 ja pitkällä matkalla noin klo 15.

Keskeyttäminen
Keskeyttäneet tulevat maastosta maalin kautta ja käyvät myös leimantarkistuksessa.

Kilpailukeskus
Kilpailukeskuksen osoite Runokatu 1, Lohja. Kilpailukeskuksessa on rajalliset wc- ja peseytymistilat miehille ja naisille. Sisätilaa on rajallisesti. Erillistä kisakahviota ei ole, kilpailijat voivat ostaa kahviotuotteita Lohjan Uimahallin kahviosta, jossa myös tarjolla lounasta. Kilpailijoilla on mahdollisuus uimahallin käyttöön hintaan 5.30 € (norm. 7.30 €). Alennukseen oikeuttavan lipun voi noutaa Infosta.

Kilpailuinfo

Info avoinna lauantaina klo 10 - 16, sunnuntaina klo 8 – 16.

Ensiapu
Kilpailukeskuksessa on ensiapupiste.

Kilpailukeskuksessa on
– pysäköinti, majoittuminen ei ole mahdollista
– info
– ensiapupiste
– puku- ja peseytymistilat, wc
– maali, tulostaulu
– kahvio
– palkintojen jaot
– pyörien pesupaikka

Palkinnot
Kilpailussa jaetaan SM-mitalit kunkin sarjan kolmelle parhaalle ja plaketit sijat 4-6 saavuttaneille sarjoissa H21, D21, H20, D20, H17, D17, H15 ja D15. Voittajille pieni kilpailumuisto. Palkintojen jaosta ilmoitetaan kenttäkuulutuksella.

Toivotamme hyvää kilpailuonnea!

Hiidenkiertäjät ry