Ratamestariohjeita

HiKi-kuntorastit - ratamestariryhmän ohje 2022

OHJE on tehty laadukkaiden HiKi-kuntorastien järjestelyjen yhdenmukaistamiseksi ja järjestäjien muistilistaksi. HiKi-kuntorastit on kesän mittainen tapahtumasarja, jonka tavoitteena innostaa uusia osallistujia suunnistuksen pariin sekä tarjota haastavia suunnistustehtäviä edistyneemmille.

ESITYÖT Karttojen maaston käytölle on kysytty vuosittaiset luvat. Varmista kuitenkin maanomistajan lupa  lähtö-, maali- ja pysäköintialueelle. Informoi tilanteen mukaan myös muita maanomistajia.  Käy maastossa hyvissä ajoin. Suunnittele radat niin, etteivät ne mene kiellettyjen alueiden läpi (pihat, taimikot, pellot yms.). Pyydä tarvittaessa lupa.

Iltarastien läpivieminen vaatii paljon työtä, joten aloita ajoissa. Hanki apulaisia ja jaa tehtäviä. Varaa riittävästi toimitsijoita (6-8 henkilöä). Paikkaa ja opastuksen aloituskohtaa ei saa vaihtaa, mutta järjestäjäryhmää tai sen jäseniä voi vaihtaa ja täydentää omatoimisesti. Tutustu myös PELASTUSSUUNNITELMAAN.

Lähetä ratatiedosto (ocad tai condess) hikirastit@gmail.com viimeistään päivää ennen Hikirasteja.

TIEDOTTAMINEN

 • Ilmoitus Kaisa Halme kaisa.j.halme@gmail.com. viimeistään edellisen viikon torstaihin (huom. helatorstai) klo 12.00 mennessä.
  Seuraavat tiedot: Aika, Paikka, Matkat, Opastus alkaa, Ratamestari ja puhelinnumero, myös RR/pihasuunnistus sekä yö-/pyöräsuunnistus. Kaisalla on länskärin ilmoituspohja valmiina.
 • Ilmoitus YkkösLohja -lehden Menolista -tapahtumalistalle edellisen viikon maanantaihin klo 16.00 mennessä sähköpostilla toimitus@ykkoslohja.fi : aika, paikka, opastus alkaa,lisätietoja: https://www.hiidenkiertajat.fi/kuntosuunnistus/hiki-kuntorastit/ .
 • Hyödynnä facebookin ryhmää  ”HiKi kuntorastit Lohjalla”, jota ratamestari voi käyttää tiedottamiseen ennen ja jälkeen kuntorastien.
 • Tiedota tarvittaessa muiden seurojen verkkosivuilla ja muissa tiedotusvälineissä.
 • Paikan päällä on käytössä info-taulu, jossa on paikka radoille, kuntorastikalenterille, palkittavien listalle ja ohjeille.

RADAT

 • Neljä erilaista suunnistusrataa. A (6-7 km, vaativa), B (4-5 km, keskivaikea), C (2-4 km, helpohko), D (1-3 km helppo) ja lasten rata (esim. RR). Pituudet vaihtelevat aina maaston mukaisesti siten, että hitaampikulkuiseen maastoon lyhennetään pituuksia. Muista, että lyhyet radat (C ja D) kannattaa tehdä tarpeeksi helpoiksi. Meillä on paljon aloittelevia kuntosuunnistajia ja heidän intoaan ei ole syytä sammuttaa liian vaikeilla radoilla.  Radat täytyy suunnitella siten että lyhyemmät radat eivät saa olla pidemmän radan lyhyempiä versioita vaan jokainen rata on omanlaisensa.
 • RR:n tehdään pääasiassa reittiviivasuunnistuksena, mutta helpoilla ja turvallisilla piha-alueilla lastenradan voi toteuttaa pihasuunnistuksena. On suositeltavaa, että  RR-radan maastoon merkkaamisessa käytetään hapsujen sijaan siimaria.
 • Yösuunnistuksessa (samat radat kuin päiväsuunnistuksessa) käytetään rastilippuja, joissa on heijastin. Pyöräsuunnistuksessa radat ovat A (8-15 km) ja B (3-5 km).

MONIPUOLISET RADAT JA RASTIT Hyvä kuntosuunnistusrata sisältää monipuolisia suunnistustehtäviä: tarkkaa kartanlukua, suunnassakulkua jne. Lisää mielenkiintoa tuo radan rytmitys, jossa tarjotaan sekä pitkiä että lyhyitä rastivälejä sopivasti mahdollisuuksien mukaan. Vältä rastiväleillä teräviä kulmia Käydessäsi maastossa hyväksy vain selvät rastipisteet. Rastiympyrässä on oltava muitakin kiintopisteitä kuin rastipiste. Rasteja ei saa piilottaa! Vaaralliseen kivikkoon, louhikkoon tai hankalaan tiheikköön rastia ei tulisi sijoittaa. Kirnulle on hankittu muutama RATAMESTARIKIRJA, joita voi lainata. Suosittelemme tutustumista varsinkin lukuihin 5 ja 7.

KARTAN MUUTOKSET  Tavoitteena on, että kuntorasteilla on aina käytössä paikkansapitävä kartta. Muutokset tulee ilmoittaa vähintään mallikartalla.

 • Viralliset, karttapoolin kautta päivitetyt, kartat löytyvät Kirnun koneelta kansiosta Tiedostot\Kartat Lohja\.
 • Omat päivitetyt kartat tallennetaan  kansioon Tiedostot\Kartat Lohja\Karta_Lohja_oma_päivitys.

MALLIKARTAT JA KARTTOJEN TULOSTUS

 • Mikäli ratamestariryhmässä on Condes- tai Ocad-ohjelmia hallitsevia henkilöitä, ryhmä voi tehdä kartat oman aikataulun mukaan.  Kirnulla olevan Condesin versio on tällä hetkellä 9.7.23. Varmista, että sinulla on käytössä sama tai aikaisempi versio.  Jos haluat kotikoneellesi Condesin, niin ota yhteyttä kuntojaostoon.
 • Jos ratamestari tarvitsee karttojen piirtämisessä kuntojaoston apua niin hän tekee viikkoa ennen tapahtumaansa mallikartat radoittain (paitsi RR) ja yhden kartan jossa on lähtö, maali ja kaikki rastipisteet (oltava tarkasti piirretyt). Samalla hän kerää Kirnulta emit-leimasimet ja määrittelee rastipisteille emit-koodit ja rastimääritteen. Radalle ei saa laittaa kahta samaa koodia peräkkäin.
 • Rastireitti -kartan voi tehdä piirtämällä suoraan mallikartalle tai Ocad, Condes ohjelmia hyväksi käyttäen. Rastin koodi merkitään rastinumeron viereen. Rastireitillä käytetään RR 1, RR 2 jne tunnuksilla varustettuja leimasimia.
 • Tulosta karttoja säästeliäästi mutta riittävästi. Lyhyet radat kannattaa tulostaa A5-kokoisena. Tulosta mahdollista karttojen loppumista varten muutama kaikki rastit kartta.  HiKi-kuntorastien kartat tulostetaan Kirnulla olevalla Xerox-monitoimilaitteella − Canon on varalla.
 • Tulostimen värikasettien riittävyys kannattaa tarkistaa ajoissa. Puutteista tieto kuntojaostolle.
 • Talleta ratatiedostot Kirnun tietokoneelle HIKIRASTIT 2022 kansioon. Näin nuorten harjoitusten vetäjät ja muut ratamestarit voivat hyödyntää valmiita ratoja.

VARUSTEET  ovat Kirnulla Pappilankorven teollisuusalueella osoitteessa Hemmolankatu 19, numero 41. Avain löytyy oven vierestä, lukitusta lokerikosta. Lokerikon koodia voi tiedustella kuntojaokselta.

 • Kärryssä on vakiovarustus. Huolehdi osaltasi että kärry ja sen varusteet ovat kunnossa vuorosi jälkeen.
 • Ratamestareille on varattu käyttöön avain, joka sopii kärryyn (ns. vanhan Kirnun avain). Avain on lainattavissa. Jos et löydä sitä kirnulta, pyydä kuntojaoksen jäseneltä.
 • Lähtö- ja maalivaatteiden tilalle/vaihtoehdoksi vastaavat beach flag:t,  jotka on helpompi pystyttää. Ethän sekoita lippujen salkokeppejä.

ILTARASTIPÄIVÄ Lähde liikkeelle ajoissa. Opasteet paikoilleen viimeistää klo 16.30. Varmista riittävä opastus:  kääntymiskyltit riittävän ajoissa, rastilippujen käyttö. Pysäköinnin opastuksessa tulee muistaa jättää hälytysajoneuvoille tila kulkea iltarastipaikalle. Jos lähtö ei näy ilmoittautumispaikalle niin järjestä sinne opastus nauhoituksella.

MAKSUT

 • Iltarastimaksu on 8 €, alle 19-vuotiailta 3 €. Iltarastimaksulla saa yhden kartan.
 • Kausikortti 125 €, HiKi:n jäsenille 50 €. Kausikortit alle 19-vuotiaille 30 €.
 • 10 kerran sarjalippu (10 erillistä lippua), joka maksaa kaikille 70 €.
 • EMIT-kortin vuokra on 2 €/kerta, paitsi RR:n yhteydessä se on ilmainen
 • Osallistuminen Rastireitille (RR) ja pihasuunnistukseen on ikään ja kokoon katsomatta ilmaista.
 • Valmennusryhmäläisillä on vapaakortit: aikuisille keltainen pohja ja nuorille vihreä.
 • Suunnistuskoululaisille on annettu vapaalippuja. Taakse teksti ”Suunnistuskoulu”.
 • Lisäksi voi olla käytössä erillisiä vapaalippuja.
 • Jätä vapaaliput kassalippaaseen
 • Mobilepay: 39121

Karttojen myynnissä peritään maksu.

Lähtijät kirjataan sähköiseen järjestelmään. Tietoina kerätään: osallistujan nimi (myös vanhemmat ja kaverit), puhelinnumero ja mahdollinen laina-Emitin numero.

Osanottajat voivat ilmoittautua myös rastilippu.fi -palvelun kautta. Sähköinen järjestelmä kertoo, mikäli osanottaja ei ole vielä maksanut osanottoaan. 

Lohjan kaupungin lippu on 4€:n arvoinen ja se nidotaan kansiossa olevaan listaan. Liikuntasetelit käyvät maksuvälineinä niihin merkityllä arvollaan. Liikuntasetelit jätetään kassalippaaseen. Kausikortteja, jäsenmaksulomakkeita on kassalippaassa. Täydennä niitä tarvittaessa Kirnulta. 10:n kerran sarjalippunippu maksaa kaikille 70€.

Lähtöön on hyvä varata henkilö, joka neuvoo tarvittaessa emit-kortin käytöstä tai suunnistussuorituksesta.

MAALI. Kuntojaosto hoitaa tulosten teon ja niiden julkaisemisen Länskärissä ja seuran verkkosivuilla.  Tulostentekijä tarvitsee avukseen yhden henkilön. Tulosten tekoa varten varaa emit-koodit radoittain + maalileimasimen koodi. Ne toimitetaan tulospalvelun hoitajalle päivää ennen tapahtumaa. Tuloksiin kirjataan ratojen tulokset sekä toimitsijoiden että arvonnan voittajien nimet. Laina-emitit kerätään pois maalissa omaan laatikkoonsa.

JÄLKIHOITO

 • Joka kerta arvotaan kolme palkintoa, joista yksi on RR-läinen. Voittajien nimet kirjataan info-taulussa olevaan taulukkoon ja ilmoitetaan tulosten tekijälle.
 • Rahat tilitetään Länsi-Uudenmaan Säästöpankkiin Hiidenkiertäjien tilille FI4340061040024444. Säästöpankki ottaa vastaan kolikot ja setelit ilman korvausta. Tiedotuksia sarakkeeseen merkitään tapahtuman päiväys.
 • Hae rastit ja leimasimet metsästä mahdollisimman nopeasti. Tarkista että kaikki liput ja leimasimet on haettu pois. Leimasin ja lippu maksavat reilut 70€.
 • Ilmoita ensiapulaukun tai alkusammuttimen puutteista kuntojaostolle.
 • Korjaa tarvittaessa irronneet tai löystyneet leimasimet. Rikkinäiset leimasimet ja emit-kortit laitetaan Kirnulla olevaan vialliset-laatikkoon.
 • Tarkista kärryn varustus ja siivoa kärry jäljiltäsi

EMIT ONGELMAT Lähtöleimasin (0-leimasin): yksi välähdys >> kilpailukortti kunnossa ei välähdystä >> kilpailukortti ei toimi kaksi nopeaa välähdystä >> kilpailukortin patteri loppumassa, kortti vaihtoon. Tulosteessa rastileimasimen koodin jälkeen 99 >> ko. leimasimen jännite laskenut liikaa, toimintakunnossa vielä n. 2 viikkoa, kerro tieto kuntojaostolle ja siirrä leimasin viallisten laatikkoon.

MUUT ASIAT Kärryssä on myytävänä mehuja ja limsoja sekä HiKi-tuotteita. Hinnasto on kansiossa ja info-taulussa.

Kuntojaoston yhteystiedot: Markus Saarinen 044-9717324