Vuoden miessuunnistaja 

Vuosi 2021:

Ei valittu.


Vuosi 2020:

Eemeli Suominen valittiin Hiidenkiertäjien vuoden 2020 miessuunnistajaksi. Palkinto myönnetään kilpailumenestyksen perusteella. Suominen oli hienosti SM-sprintissä kahdeksas ja muitakin hyviä suorituksia löytyy tältä vauhtihirmulta vuodelta 2020, vaikka jalkavaivat haittasivat kautta. Onnea Eemeli!

Kuvat: oma arkisto ja Lapland O-Week

Kysymykset Eemelille:

1. Kerro itsestäsi
Lohjalta kotoisin oleva HiKin oma kasvatti. Viime vuodet on tullut vietettyä Espoossa opiskelujen parissa. Suunnistuksessa parhaat vuodet ovat toivottavasti vielä edessä päin. Viimeiset kolme vuotta jalkavaivat on hidastaneet menoa, mutta vuodenvaihteessa tehdystä kantapääoperaatiosta toivuttua suunta on toivottavasti taas ylöspäin.

2. Mielenkiintoisin suunnistuskokemuksesi
Täytyy olla joku menneiden talvien etelänleireistä. Suunnistustaidon kehittämisen kannalta ja maastoiltaan mielenkiintoisimpana pidän Portugalin länsiosien maastoja, joissa on tullut useampanakin talvena käytyä. Silti mieleenpainuvin retki oli 2018, kun Lahtisen Vesan kanssa päätettiin hiukan päälle parikymppisinä lähteä kahteen pekkaan Alicanteen Espanjan rantadyynimaastoja valloittamaan. Mieleen jäi sieltä erittäin vaativat ja nautinnolliset maastot, kuten myös kommellukset. Muun muassa espanjalainen terveyskeskus tuli koettua vajaavaisella kielitaidolla, sekä yösuunnistus rikkoontuneen lampun sijasta pikku käsivalolla. Kaikesta huolimatta reissu oli onnistunut ja kotiinviemisenä oli rutkasti suunnistusoppia ja positiivisia kokemuksia.

3. Vinkkisi Hikin nouseville tähdille
Kokemus erilaisista maastoista on tärkeää. Kannattaa Suomessakin käydä suunnistamassa ympäri maata, mutta myös opit ulkomailta ovat tarpeen. Ulkomaanleireillä olen myös huomannut, kuinka tärkeää suunnistustaito kovavauhtisessa juoksussa on. Kun mennään Suomen ulkopuolelle, ovat maastot monesti paljon helpompikulkuisempia, mutta suunnistustehtävät monesti aivan yhtä vaativia. Silloin menestymiseen vaaditaan sekä kovaa juoksuvauhtia, että sujuvaa suunnistusta maksimaalisessa vauhdissa. Tätä varten kovan vauhdin ja suunnistuksen yhdistämistä on syytä harjoitella esimerkiksi suunnistusvedoilla riittävän helppokulkuisissa maastoissa. Leireily jo junnuvuosina kovien aikuisten sarjojen suunnistajien kanssa on kehittänyt varmasti eniten omaa suunnistustani.

4. Suosikkimaastosi Länsi-Uudellamaalla
Mitä vaativampaa suunnistusta on tarjolla ja mitä nopeampaa maastoa sen parempi. Näillä kriteereillä täytyy todeta kahden maaston nousevan selvästi muiden edelle. Niukan voiton vie vuoden 2016 SM-pitkänmatkan maastot Kirkkonummen Meikossa. Isona yhtenäisenä maastoalueena suunnistushaasteita ja nautintoa riittää pitemmillekin radoille. Toinen lähes yhtä mahtava maasto on 2019 SM-pitkien maastot Fiskarsissa.