Kilpailun suojelijan tervehdys

INKOON RALLIÄSSÄ KILPAILUN SUOJELIJANA

Inkoo, 23.5.2014

Kaksinkertainen ralliautoilun maailmanmestari, Marcus Grönholm, on helatorstain suunnistuksen Huippuliigan ja Prisma-rastien suojelija. Vuosien 2000 ja 2002 maailmanmestarille Inkoon polut ja pikkutiet ovat  tuttuja aikaisemmilta motocross- ja ralliharjoitteluajoiltaan. Nykyisin aktiivisesti kotikuntansa liike-elämään osallistuva Marcus Grönholm toivottaa suunnistajat tervetulleiksi Inkoon hienoihin merenrantamaisemiin ja –maastoihin.  


Suunnistuksen tärkeä elementti, kartanlukutaito, saa entisen ralliässän arvostuksen ja kunnioituksen. Oma menestyminen rallien pikataipaleilla on vaatinut autojen moottoritehojen ja taitavan ratinkääntelyn sekä raskaan kaasujalan lisäksi hyvää kartanlukutaitoa.


- Ralliautossa työskentely on ajajan ja kartanlukijan yhteistyötä, jossa kuljettajan on syytä luottaa apurinsa taitoon. Ja ilman hyvää kartanlukutaitoa ei ralliautoilussakaan pärjätä. Luulen, että metsäsuunnistuksessa huippuvauhdilla liikuttaessa tarvitaan samanlaista kartanluvun pelkistystaitoa kuin ralliauton nuottien lukemisessa. Ohjeista pitää löytää oleellinen ja tarvitaan pelkistämisen taitoa, jotta sujuva eteneminen tapahtuu vauhdilla. Oletan, että tällaista pelkistämistaitoa tarvitaan myös Joddbölen avokallioilla ja notkoissa, pohtii autolla ajamisen ohella aina hyvin kunnostaan huolehtinut Marcus Grönholm. Vaikka aktiivinen kilpailutoiminta onkin inkoolaiselta rallipolkujen osalta jo jäänyt, mies jaksaa silti pitää itsensä fyysisesti vireessä. Viime talvena inkoolaisen kuntomittarina toimi Vasa-hiihdon 90 kilometrin lenkki.


- Omat suunnistuskokemukseni ovat kyllä aika vaatimattomat, vaikka kartanluvun avulla olenkin päässyt nauttimaan menestyksestä. Toisaalta muutaman kerran on tullut koettua sekin, että kartanluku ja nuotit eivät ole kulkeneet ihan käsi kädessä alla olevan tien kanssa. Suunnistajien pummissa ei taida pusikko rätistä yhtä pahoin kuin rallipolun pummeissa, mutta taatusti harmitus molemmissa lajeissa on ihan samanlainen. Yhteistä näissä lajeissa on varmasti se, että ajatus ei saa karata käsistä matkan varrella. Jos jäät harmittelemaan pikataipaleella edellisen pikataipaleen pientä ajovirhettä, taitaa uusi miina olla lähempänä kuin arvaatkaan. Toivottavasti suunnistajat jaksavat keskittyä suunnistukseen Inkoon maastoissa rastiväli kerrallaan, niin sillä tavalla täälläkin leivotaan voittajia, suosittelee kisojen suojelija Marcus Grönholm.  


- Inkoo on kaunis ja rauhallinen kunta, joka sijaitsee sopivan matkan päässä isommista palvelukeskuksista. Kulkuyhteydet ovat parantuneet viime vuosina Helsingin suuntaan huomattavasti, joten merellinen Inkoo on oikein hyvä vaihtoehto vaikkapa suunnistusperheille etsiä houkuttelevaa asuinsijaa. Tulevaisuus voi tuoda tullessaan myös vaikkapa kaasusataman meille, joten Inkoossa eletään aktiivista aikaa nyt. Ja luontohan meillä on ollut aina komeaa, joten suunnistajille Inkoo sopii muutenkin kuin nyt Huippu-liigan ja Prisma-rastien ajaksi, lupaa kisojen suojelija Marcus Grönholm toivottaen suunnistusvieraat tervetulleiksi Inkoon voimalaitoksen lähimetsiin sekä tietysti kunnan kesäisen kauniiseen keskustaan.

- - - -