MOBO -mobiilisuunnistus

Lohjanharjun MOBO-suunnistusrata on uusittu ja otettu käyttöön. Rata on toteutettu kesällä 2017 päivitetylle suunnistuskartalle.

Tervetuloa!

MOBO-suunnistusrata Lohjanharjun maastossa

MOBO-suunnistus on nykyaikainen versio kiintorastisuunnistuksesta älypuhelinsovelluksen avulla. Mobiilisuunnistus on ilmaista, ja sitä voi harrastaa Windows Phone-, Android- ja iPhone-puhelimilla. MOBO-suunnistus sopii niin aloittelijan omaksi suunnistusharjoitteluksi kuin kokeneemmankin suunnistajan mukavaksi karttalenkiksi.

Hiidenkiertäjät ja Lohjan Liikuntakeskus ovat perustaneet MOBO-suunnistusradan Lohjanharjun maastoon. Yhteensä rasteja on viety Lohjanharjun maastoon 14 kappaletta. Radan lähtöpiste on jäähallin hiekkaparkin pohjoispäässä, mutta rastien etsimisen voi halutessaan aloittaa muualtakin. Rasteina käytetään A6-kokoisia MOBO-rastilaattoja, joihin on merkitty rastin numero sekä QR-koodi, jonka avulla suoritetaan rastin leimaus. Lohjan Liikuntakeskuksen MOBO-radan kartasta voi tulostaa radan avaamisen jälkeen itselleen myös paperiversion Hiidenkiertäjien kotisivulta osoitteesta

Miten pääset alkuun MOBO-suunnistuksessa:

  1. Lataa ilmainen MOBO-sovellus puhelimeesi. Lisäksi älylaitteessa pitää olla kamera ja QR-koodin lukemiseen tarkoitettu ohjelma.
  2. Avaa sovellus ja anna itsellesi sopiva käyttäjätunnus.
  3. Sovelluksen asetuksista voit määritellä kartan zoomaamisen, kääntymisen ja kartan asennon puhelimen näytöllä sekä maan, jonka alueelta karttoja haetaan ja oman paikan ilmoittamisen sallimisen.
  4. Suorita tarvittaessa sovelluksen kompassin kalibrointi. Kaikissa puhelimissa ei ole sisäänrakennettua kompassia, mutta se ei ole este suunnistukselle.
  5. Valitse sovelluksen listalta haluamasi kartta. Lohjanharjun rata löytyy nimellä Lohja Liikuntakeskus. Voit myös hakea kaikki alle 50 kilometrin etäisyydellä olevat kartat tai haluamasi maan kartat.
  6. Voit aloittaa reittisi lähtöpaikalta (kolmio) tai joltakin rastilta (ympyrä) ja suunnistaa puhelimen näytöllä näkyvän kartan avulla haluamillesi rasteille valitsemassasi järjestyksessä. Älä mene tonteiksi merkityille alueille (oliivinvihreä väri kartalla) ja alita VT25 vain alikulkutunneleista.
  7. Kun saavut rastille tai lähtöön, leimaus tehdään lukemalla puhelimella rastilaatassa oleva QR-koodi. Leimatessasi rastilla valitse sovelluksesta Leimaa-painike ja ota kuva QR-koodista. Onnistunut leimaustieto siirtyy automaattisesti MOBO:n verkkosivulle. Suunnistettuasi voit antaa palautetta radan lisätiedot/palaute-näkymässä ja omia leimauksia voi tutkia puhelimesta My MOBO-sivulta tai sovelluksen verkkosivuilta mobo.osport.ee

Osoitteesta http://www.suunnistusliitto.fi/harraste/kiintorastit/mobo-suunnista-alypuhelimella/ löytyy myös lisätietoa MOBO:sta.

Länsi-Uusimaa -lehden juttu 30.10.2014 Lohjalle avatusta Liikuntakeskuksen ensimmäisestä MOBO-radasta