Ratamestareilta

Tiistai 19.2.

Eletään eteläisen Suomen hiihtolomaviikkoa, kun keväiseen Prisma -rastien h-hetkeen on aikaa vielä kolmisen kuukautta. Järjestelyhommat pyörivät jo taydellä tohinalla, vaikka kilpailumaastossa juokseminen on lähes mahdottomuus - kiitos tuon valkoisen kidemäisen veden. Kilpailun kartta valmistui lähes viimeiseen muottiin jo marraskuun alussa, joten ratamestarit kerkesivät pari kertaa tutustumaan kilpailumaastoon vielä sulan sään aikaan. Seuraavassa aikuisten (ei huippuliiga) ja vanhempien nuorten sarjojen ratamestarin Jarkko Saarisen ajatuksia tulevasta Prisma -maastosta ja -kilpailusta:

"Kilpailumaasto jakaantuu Turku-Helsinki -moottoriten johdosta niin sanottuun pohjoiseen ja eteläiseen osaan, mikä tuo oman aspektin ratojen suunnitteluun. Muuten maasto on aika perinteistä lohjalaista suunnistusmaasto eli useampia mäkialueita, joita rikotaan pienillä hakkuilla ja parilla metsäautotiellä. Maasto tulee olemaan melko raskasta, varsinkin vanhemmille ihmisille, koska alueella ei suuria tasaisia alueita ole, vaan radat tulevat kulkemaan mäkialueesta toiseen mäkialueeseen. Kilpailumaaston melko pieni alue sopii hyvin keskimatkan radoille mutta pitkämatkan radoille se on hieman haastava mutta ei mahdoton. Oman mausteen kilpailulle tuo kilpailun hektisyys niin metsässä kuin kilpailukeskuksessa. Kilpailijat tulevat näkemään toisia suunnistajia ja samalla lähekkäin olevat rastit tuovat oman haasteen ja suuren mahdollisuuden suunnistusvirheille. Mielestäni ympärillä pyörivät toiset suunnistajat tulevat olemaan melkein yhtä suuri haaste kuin vaativat suunnistustehtävät. Suosittelen kaikkia suunnistuksen ystäviä merkkaamaan isolla kalenteriin helatorstaille Hiidenkiertäjien Prisma -rastit. Tällä hetkellä ratojen muotoutuessa toivotan kaikille vielä upeita hiihtokokemuksia ja talven riemua. Kohta se lumi jo sulaakin ja koejuoksut ratojen osalta alkavat."

 

Terveisin ratamestariryhmä

-------------------------------------------------------------------------

 

Perjantai 5.4.

Kalenterin mukaan tossusuunnistuskausi pitäisi alkaa olla ihan käsillä. Katsottuaan ulos näkee joka puolella kuitenkin vielä talven valkoista vettä, joka ei vielä pariin kolmeen viikkoon katoa metsän suojista mihinkään. Vielä kun yöpakkaset höystävät yli kymmenen asteen pakkasella. Sama tilanne kuin suurimmassa osaa Suomea on Lohjallakin. Metsässä on 10 – 40 cm lunta vajaa viisi viikkoa ennen h-hetkeä. Ratamestariryhmä oli lumikenkäilemässä kilpailumaastossa sitten marras-joulukuun tarkastuskäyntien. Reissulla tuli merkittyä kaikki rastipisteet ja samalla todettua, että ainakin kaksi ellei jopa kolme viikkoa menee, että kaikki lumet ovat sulaneet kokonaan pois Lohjan metsistä. Tämä tarkoittaa, että juuri ja juuri voidaan huhtikuun lopulla päästä lumettomaan metsään kirmaamaan Prisma–rastien koejuoksuja. Kaikesta huolimatta ratamestariryhmällä on hommat hyvässä järjestyksessä vajaa viisi viikkoa ennen kuin metsässä rytisee oikein urakalla. Mitä lähemmäs h-hetki tulee, sitä paremmalta radat alkavat näyttää ja tuntua. Luottamus on kova, että saadaan ratojen osalta taas taattua Prismalaatua. Jos et vielä ole Prisma-rasteja merkinnyt kevään kalenteriin, niin nyt olisi juuri sopiva hetki tehdä.

 

Keväisin terveisin ratamestariryhmä

------------------------------------------------------------------------

 

Torstai 11.4.

 

Kuvia maastosta harmaisena torstaipäivänä. Olosuhteet ovat edelleen melko talviset... etelärinteillä näkee  onneksi merkkejä kevään tulemisesta.

 

Ratamestariryhmä

--------------------------------------------------------------------------

 

Tiistai 23.4.

 

Tänään oli tv-katselmus, jossa laitettiin huippuliigan kamera ja piuhaverkosto lopulliseen formuun ennen helatorstaista aamua. Samalla huippuliiga sai lopullisen muotonsa pienellä hienosäädöllä. Lopputulos oli hyvä ja tiedossa on varmasti mielenkiintoinen keskimatkan kilpailu huippujen kesken. Lumetkin ovat sulaneet viimeisen viikon aikana positiivisen nopeasti, joten ensimmäisiä varsinaisia koejuoksuja pystyttiin tekemään lähes lumettomassa metsässä. Enää lunta oli käytännössä vain hämärissä pohjoisrinteillä. Kommentit maastosta olivat, että maasto on raskasta, rastipisteet haastavia, näkyvyys hyvä mutta maastopohja raskas ja vaatii totettelua verrattuna tiejuoksuun jne. Radat tarjoavat vaihtelua, jossa pitää osata oikeassa suhteessa juosta urku auki ja hidastaa tarpeen tullen. Varsin samalta kuulosti kuin ratamestareiden omat tuntemukset maastosta. Eli parhailta vaaditaan sekä hyvää fyysistä kuntoa että tarkkaa suunnistustaitoa.  Nyt ratojen hienosäätöä ja loppuviikosta painokoneet laulamaan. Nyt alkaa olla viimeinen aika merkata Prisma-rastit helatorstain ykkösohjelmaksi.

 

Keveätterveisin

Ratamestariryhmä

-------------------------------------------------------------------------

 

Keskiviikko 1.5.

 

Vappu meni ja nyt ei muuta kuin suunta kohti uusia haasteita. Enää reilu viikko Prisma rasteihin. Kartat ja radat ovat painettu, ja rastipukit rakennettu metsään. Viikonloppuna viedään liput ja leimauskapulat. Maanantaina viimeiset testijuoksut, että kaikki pelittää. Keskiviikkona rakennustalkoot ja torstaina h-hetki.  Ratamestareilla alkaa tällä hetkellä olemaan melko levollinen olo, että kaikki tulee menemään hienosti. Paljon on illan hämäriä ja vähän pimeitäkin tunteja vietetty karttojen ääressä, että voitaisiin tarjota mahdollisimman hienot kilpailut kaikille kilpailuihin osallistuneille ratojen osalta. Enää en viitsi toistaa niitä samoja mantroja maaston ja ratojen osalta kuin aikaisemmissa turinoissa. Sen voin luvata, että torstaiselta tuloslistalta tulee näkymään kuka on viettänyt talvella aikaa hiihtoladuilla ja lenkkipoluilla. Pelkällä tuurilla ei tänä vuotisissa karkeloissa pärjää. Kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta lämpimästi tervetuloa Lohjalle suunnistamaan.

 

Ratamestariryhmä

-----------------------------------------------------------------------------

 

Maanantai 6.5.

 

Kaikkien ratojen lopulliset koejuoksut vahvisti niitä ratamestarien tuntemuksia, joita on ollut jo useamman viikon aikana. Prisma-rastit tulevat tarjoamaan haasteita niin fyysisesti kuin taidollisestikin. Maasto on tyypillistä lohjalaista maastoa, joka sisältää niin nautinnollisia avokallio- ja metsäalueita, kuin myös sitä perinteistä suomalaista talousmetsää, jossa juoksunautinto ei aina ole ekana mielessä. Kaiken kaikkiaan pari päivää ennen kisoja on vahva luottamus, että kisat tulevat tarjoamaan tiukkaa kilpailua sarjasta riippumatta. TERVETULOA NAUTTIMAAN!!!

 

Ratamestariryhmä

------------------------------------------------------------------------------

 

11.4.
11.4.
11.4.
11.4. etelärinne
25.4. lumet ovat saaneet kyytiä ja sulaneet lähes kaikki pois, kun taas rastipukit ovat tullet tilalle
25.4.
25.4.
25.4.
25.4.
1.5. tarjolla myös varsin priimaisia maastopaikkoja
1.5.
1.5.
1.5. pieniä korkeuserojakin on tarjolla