4. adventin rastivälipähkinä ja sen ratkaisu

18.12.2022

Erään kilpailun ratoja suunnitellessani halusin loppupäähän rataa pitkän reitinvalintavälin. "Tällainen siitä sitten tuli", ja mitä luultavimmin tässä tehtiin monenlaisia reitinvalintoja, suuria ja pieniä variaatioita. Puskaradio kertoi myös ainakin yhden suunnistajan ajautuneen ulos kartalta tällä rastivälillä.

Kasvillisuuden, rastinoton ja käytettävissä olevien polkujen lisäksi tässä pitää huomioida korkeuskäyrät. Vaikka suorin reitti on usein nopein, tässä niin ei varmuudella ole... Eli miten suorittaisit rastivälin 8-9?

Tämän rastivälin tarjoilee Kari Mamia.

Ratkaisu:

Reitinvalintapulma oli vuoden 2021 PRISMA-rasteilta Lintukiimasta, H21E:n radalta. Itse etsin usein läheltä suoraa reittiä oman ratkaisuni ja jotain tällaista olisin saattanut itse yrittää:

Rastiväli linnuntietä oli 1565 m, tällä reitinvalinnalla tulee sata metriä lisää. Lopussa nenät, kivet ja jyrkänne ohjaavat rastille.

Osasin kyllä odottaa tälle välille hajontaa, mutta härveliin tuli myös hiukan odottamattomia ratkaisuja. Yllättäen tuo tiheikköalue rastin 9 läheisyydessä ei porukkaa pelottanut, odottamaani rastinottosuuntaa lounaasta eivät nopeimmat härveliin reittinsä julkaisseet juurikaan käyttäneet.

Ehkä yllättäen nopeimman härveliin tulleen reitinvalinnan (kisan 2. Mikko Siren, punainen) lähelle pääsivät Sirenin tapaan ensimmäisen mäen pohjoisen hakkuun kautta kiertänyt tummansininen (Pasi Ikonen, tummempi sininen, +8 sek) ja muista poikkeavan eteläisen alun ottanut tonttivihreä (Esa Huttunen niin ikään +8 sek).