Ensimmäisen adventin pähkinä ja sen ratkaisu

27.11.2022

Joulun odotuksen tiimoilta Hiidenkiertäjät tarjoaa joka adventti uuden karttahaasteen.

Kuva Larisa Koshkina Pixabaystä 

I adventti: 

Rastivälipähkinä vuoden 1998 Juhla-Jukolamaastosta Gårdskullan kartalta Siuntiosta. Jukolahengessä rastiväli suunnistetaan Jukolan viestin 2. osuudella eli kesäyön pimeimpään aikaan. Mitä kautta selvität 1200 metriä pitkän rastivälin kesäyön hämärässä? Optimireitinvälit julkaistaan ennen seuraavaa adventtia. Tämän pähkinän tarjoilee Jarkko Saarinen.

Ratkaisu:

Kolme perus valintaa rastivälille: suoraan 1160 m, oikealta 1340 m tai vasemmalta 1730m. 
Suoraan on lyhin ja todennäköisesti myös nopein valinta, riippuen tietenkin kuinka hyväkulkuista pystyvihreä aukko on. Myös aukon jälkeinen vihreä voi hidastaa matkantekoa ja ennen kaikkea vaikeuttaa suunnistusta.
Oikealla reitinvalinnalla kierretään suoran valinnan huonokulkuista aukkoa ja aukon jälkeistä tiheämpää maaston osaa. Lisäkis oikealla valinnalla saadaan edetä polkua pitkin, joka helpottaa etenemistä. Rastinotto ei välttämättä ole merkittävästi helpompaa oikealta kuin suoraakin.
Vasen tiekierto on selkeästi pisin reitinvalinta mutta suunnistuksellisesti helpoin. Jos rastilta lähtö tielle sujuu sujuvasti on loppu välistä suht helppoa ja vauhdikasta suunnistusta.Nykyajan lampuilla ei enää tarvitse valon takia valitsemaan ns. varmoja yösuunnistusvalintoja mutta 20 vuotta sitten ihan kelpo valinta.

Itse olisin todennäköisesti puskenut aika suoraan, vaikka alku välistä ei kovin houkuttelevalta näytäkään.