Yösuunnistus varma syksyn merkki

16.9.2019

Varma syksyn merkki on kirkkaiden valojen loiste rastienhaussa. Useilla kuntorasteilla ympäri Suomea viimeisillä rastikerroilla on mahdollisuus tutustua Jukolasta suurelle yleisölle tuttuun yösuunnistukseen. Myös HiKin viimeisillä kolmella rastikerralla on tuttuun tapaan mahdollisuus kiertää radat lamppu päässä.

HiKi-rastien todellinen loppukiri alkaa, kun kesän kolme viimeistä kertaa on käsillä: Lohjanharjulla Hannu Husun ratamestaroimana, Muijalanharjulla Samuli Toivasen johdolla sekä viimeisellä kerralla lokakuun ensimmäisenä päivänä Kisakalliossa Jari Nikkisen ja kuntojaoston yhteistyönä. Viimeiselle kolmelle kerralla on mahdollisuus testata myös yösuunnistustaitoja, kun rastit on mahdollisuus kiertää myös illan jo pimennyttyä.

Yösuunnistus usein liitetään kahteen suurviestiin: keskikesän Jukolan- tai kevään 10-mila-viestiin. Jukolassa yösuunnistus on vielä melko leppoista touhoa suuressa ihmismassasta sekä varsin vähäisestä pimeydestä johtuen. Keväisessä 10-milassa yösuunnistus on vielä täyttä totta, kun yö on oikeasti pimeä ja joskus jopa kostea, niin kuin nyt syksyllä. Syksy on todellisuudessa parasta aikaa yösuunnistusharjoittelulle: illat pimenevät säädylliseen aikaan, jolloin esimerkiksi nukkumaanmeno ei veny pitkälle yöhön verrattuna kevään yöharjoittelulle ennen suurviestejä. Myös tarjonta yösuunnistusharjoittelulle on varsin kiitettävää syksyllä useiden kuntorastien kautta. 

Henkilökohtaiset yösuunnistuskilpailut rajoittuvat käytännössä kahteen: Aluemestaruus- sekä Suomenmestaruuskilpailuun. Uudenmaan yömestaruudet ratkottiin jo viime perjantaina Vihdin ja Kirkkonummen rajmailla. Hikiläiset irtosi ihan kivaa menestystä kisoista. Muun muassa mestaruuden kairasivat Eemeli Suominen miesten pääsarjassa sekä Marko Loukkalahti H50-sarjassa. Suomenmestaruudet ratkotaan parin viikon päästä Jämsässä.

Teksti: Jarkko

AM-YÖ TULOKSET