Rogainingin EM hopeeta!

6.2.2013

Maalissa 120km juoksua takana

Petelle Espanjasta mitali

 

Minua pyydettiin tekemään  kisaraportti  26.-27.1.2013 Espanjasta käydystä EM 24 tunnin rogaining kilpailusta.
Rogainingin voidaan sanoa olevan pistesuunnistusta. 24 tunnin kilpailussa kilpailijat saavat yleensä kartan ja rastipisteet kaksi tuntia ennen lähtöä. Rasteja on kartalla useita kymmeniä. Espanjassa niitä oli tällä kertaa 63 kpl. Rasteista saa eri määrän pisteitä. Rastikoodin ensimmäinen numero kertoo siitä saatavan pistemäärän. Esim. 37 tuo joukkueelle 3p ja rasti 93 9p. Lopussa pisteet lasketaan yhteen. Rastista saatava pistemäärä ei välttämättä ole suoraan verrannollinen rastin vaikeusasteeseen tai sen sijaintiin. Ratamestari koittaa tehdä rastien poimimisesta mahdollisimman haastavaa ja jättää joukkueiden tehtäväksi päättää onko järkevää esim. kerätä 3p arvoisia rasteja jne. Yleensä mikään joukkue ei ehdi keräämään kaikkia maastossa olevia rasteja. Nyt Espanjassa miesten voittaja ehti, tosin heidän yksi leima ei rekisteröitynyt SI tikkuun ja siitä syystä he eivät saaneet siitä tullutta 5p lopputuloksiin.
Joukkueen tulee olla 24 tunnin kisoissa 2-5 henkinen. Yleensä suurin osa joukkueista on kaksihenkisiä. Sarjoja on nuoret, yleinen, veteraanit ja taitaa olla vielä joku superveteraanisarjakin. Lisäksi jakoa tehdään vielä sukupuolen mukaan niin että tarjolla on miehet, naiset ja sekasarja. Pääsarjoja ovat miesten- naisten ja seka yleinen sarjat. Kaikissa muissa sarjoissa kilpailevat pääsevät myös yleisen sarjan lopputuloksiin. Kaikilla sarjoilla on siis kaikki samat rastit lähdössä tarjolla. Jokaisen joukkueen tuleekin suunnitella reitti oman taito- ja kuntotason mukaan. Maksimiajasta ei saa myöhästyä. Jokaisesta alkavasta ylimenevästä 5min tuli 5 pistettä sakkoa.

HiKistä kisassa oli mukana allekirjoittanut ja Nurmisen Jouni. Jouni kisasi Hämeenlinnan Suunnistajia edustavan Juha Prittisen kanssa miesten veteraani sarjassa. Minä kisasin OK Raseborgia edustavan Henrika Malmströmin kanssa yleisessä sekasarjassa.

Kilpailu oli meidän joukkueelle ensimmäinen 24 tunnin rogaining. Valmistautuminen ei varmasti ollut paras mahdollinen sairastelun jälkeen. Muutenkin kisan ”peruskäytänteet” olivat melko uusia. Reitti saatiin kuitenkin piirrettyä. Jälkeenpäin voisi sanoa että koko tarjolla oleva aika kannattaa kyllä käyttää suunnitteluun ja reittien vertailuun. Me saimme oman suunnitelman valmiiksi varmaan noin puolessa tunnissa. Sinällään valmistautumisessa energia-, juoma- tai varustepuoli eivät ongelmia tuottaneet. Ei myöskään kenkävalinta tai mahdolliset rakot tai jalkojen perushajoaminen etukäteen. Sen verran kovemmissa olosuhteissa on seikkailukilpailuja käyty, ettei Espanjan 0-10C keli tuottanut suurempaa ongelmaa.

Suunnitelmana meillä oli aluksi kiertää n. 35-40km pituinen ympyrälenkki missä keräämme n. 110p. Tämä oli tarkoitus toteuttaa mahdollisimman kevyellä varustuksella. Itsellä oli repussa ainoastaan kuusi geeliä ja 1,5L nestettä. Lisäksi pieni Silva runner otsalamppu (180gr). Lenkki sujui mukavasti ja ehdimme sopivasti takaisin keskuspaikalle (nimi = Hash house) ennen pimeän laskeutumista. Keskuspaikalla tankkasimme mm. nutridrinkkejä ja muuta energiaa. Tauon pituus lienee ollut n. 15min. Keskuspaikalla ei siis ole pakko käydä, me valitsimme kuitenkin tämän taktiikan, jottei tarvitse kantaa paljon ylimääräistä repuissa.

Toinen lenkki olikin sitten koko loppureitti (n. 80km). Nyt olikin sitten repuissa enemmän painoa. Pimeyden laskeuduttua eteneminen puskissa kävi hankalaksi. Lampulla oli hankala löytää parhaita mahdollisia etenemisuria. Pimeetä riitti, sitä oli peräti 13 tuntia. Muutimmekin taktiikkaa niin että pyrimme kiertämään kaikki mahdolliset välit pitkin polkuja. Tästä seurasi huomattavan paljon lisämatkaa, arviolta varmaan 5km koko loppureitin matkalle. Suunnitelman muutoksesta johtuen, meidän olisi kannattanut jo alun perin ottaa rasteja toisessa järjestyksessä. Maastossa isojen muutosten tekeminen on kuitenkin hankalaa.
Teimme myös muutamia suunnistusvirheitä, arviolta yhteensä puolisen tuntia. Virheet  tulivat käytännössä lähes rastiympyrässä kun rastit saattoivat sijaita melko tiheissä pisteissä. Lisäksi otimme yhden rastin eri järjestyksessä epähuomiossa kuin mitä olimme suunnitelleet. Tästä aiheutui lopulta se että jätimme yhden neljän pisteen rastin väliin.
Puolivälissä koimme myös lähes puolen tunnin ajanhukan kun karttaan merkityssä vesipisteessä ei ollutkaan vettä. Jouduimme palaamaan takaisin kylään hakemaan vettä, jotta pystyimme jatkamaan matkaa.

Suurimmat ongelmat meillä alkoi n. 10 tunnin kisaamisen jälkeen. Henrikan etureidet alkoivat kipeytymään ja hidasti meidän liikkumista. Varsinkin tiheissä paikoissa liikkuminen muuttui todella hitaaksi. Noin 15 tunnin kohdalla alkoi olemaan selvää ettemme ehdi keräämään kaikkia rasteja kuten olimme suunnitelleet. Usko oli siinä vaiheessa kuitenkin kova, ettei meidän tarvitsisi jättää pois kuin kolmen pisteen rasteja. Näitä sitten jätimme leimaamatta ja säästimme aikaa jonkin verran. Kun matkaa oli jäljellä n. kolme tuntia, teimme voiton kannalta suurimman virheen. Uskoimme että ehdimme keräämään helposti lopussa yhden 8p rastin niin että sitä ennen leimaamme 7p rastin. Oma matkavauhti oli kuitenkin hidastunut siinä vaiheessa sen verran paljon että tämä luulo osoittautui vääräksi. Lisäksi suunnitellulla reitillä oli myös melkoisesti nousua. Toisenlaisella loppusuunnittelulla meillä olisi ollut helposti mahdollisuus saada 8 lisäpistettä, tähän olisi aika riittänyt hyvin. Olisimme tarvinneet n. 20-30min lisäaikaa lopussa jotta olisimme 8p rastille ehtineet.

Loppujen lopuksi tulimme kisassa toiseksi. Hävisimme voittajalle 6 pistettä. Voittajapari on hallinnut viime vuodet sekasarjan kilpailuja suvereenisti. Kokemusta heillä on lajista jo kymmenen vuotta.

Jälkeenpäin GPS seurannasta selvisi että me olimme juosseet 120km ja voittajat 110km. Vaikeuksistakin huolimatta vauhtimme oli Latvialaispariin nähden melko hyvä. Heillä taas oli varmasti erinomainen rastienhakujärjestys.

Jounin joukkue keräsi 253 pistettä olleen sillä miesten sarjassa 34. Meidän kokonaispistemäärä oli 322.

Lajin MM kisa käydään Venäjällä lähellä Viron kaakkoiskulmaa 26. -27.7.2013. Saa nähdä jos sinne…

GPS seuranta

Kisasivut ja mm. selvemmät kartat

Petri Forsman

Suunnitelma punaisella, toteutus sinisillä nuolilla